Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Svenskarna vill ha flygskatt

    Hälften av svenskarna, 48 procent, är positiva eller mycket positiva till en flygskatt.
    Siffrorna kommer från en Sifo-undersökning SvD beställt. På frågan ”Vilken är din inställning till flygskatt?” svarade 48 procent att de är mycket eller ganska positiva, 33 procent är mycket eller ganska negativa och 18 procent vill eller kan inte svara på frågan.
    Den 1 april införs flygskatten, som höjer priset på flygresorna inom EU med 60 kronor och priset på långresor med 250 eller 400 kronor. Enligt Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är Sifo-resultatet lite förvånande eftersom väljare inte brukar gilla nya skatter.
    Till skillnad från vägtrafiken betalar flygbolagen ingen skatt på bränsle. Enligt en uträkning av Naturskyddsföreningen skulle en resa till Thailand med ett biljettpris på 10 070 kr kosta 18 004 kr om de betalade skatter som andra transportslag.
    – Många inser att flyget är en bidragande orsak till klimatförändringar och tycker att det är orimligt att flyget inte beskattas, säger Åsa Knaggård, statsvetare vid Lunds universitet som forskar i miljöpolitik till SvD.
    – Undersökningen visar att människor inte vill ha rea på att förstöra klimatet. Man har också en stor villighet att betala för flygets utsläpp, säger Isabella Lövin till SvD.
    Tidigare har också Naturskyddsföreningen och branschorganisationen Svenskt Flyg gjort en liknande undersökning då andelen positiva var ännu högre.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!