Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenskarna vill se höjda priser på klimatdåliga varor

  Över hälften av svenskarna är positiva till högre priser på livsmedel och produkter med stort koldioxidavtryck. Tillsammans med resten av EU-medborgare vill man också förbjuda allt flyg på kortare distanser. Det visar en ny undersökning.

  Europeiska Investeringsbanken (EIB) har undersökt hur människor i EU, Kina och USA förhåller sig till olika klimatåtgärder.

  För Sveriges del har man bland annat funnit att över hälften av svenskarna gärna ser höjda priser på varor som skadar klimatet. 64 procent av kvinnorna och 51 procent av männen kan tänka sig en sådan satsning. Det är något som skulle kunna bli verklighet med EU:s planer på klimattullar. Bland produkterna som pekas ut i EIB:s undersökning finns bland annat rött kött, mobiltelefoner och en del kläder.

  Över hälften av svenskarna kan också tänka sig ett förbud mot korta flygresor. Det är mindre är EU-genomsnittet, där 62 procent av medborgarna säger sig vilja förbjuda allt flyg på kortare distanser. 72 procent av EU-medborgarna säger sig också stötta en koldioxidskatt på flygresor.

  I både EU, Kina och USA finns ett övervägande stöd för ett förbud mot fordon med höga utsläpp i stadskärnorna. 65 procent av EU-medborgarna säger sig stötta en snabb utfasning av dieselbilar.

  Det finns också enighet om att ge ekonomisk stöttning till samhällen och människor som kan bli av med sina jobb i klimatomställningen. Åtta av tio europeér tycker att det är en bra idé.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.