Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ny analys visar att inte mer än 3,4 procent av Sveriges ekonomi är cirkulär. Det innebär att cirka 24 ton resurser per svensk och år mals in i en linjär ekonomi och blir till belastande avfall. 

  Det är vad en ny analys genomförd av forskningsinstitutet RISE och Circle Economy på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source med fokus på cirkulär ekonomi visar.

  Enligt analysen tillgodoses de allra flesta resurser som används i Sverige från jungfruliga källor, det vill säga inte från återbruk eller återvunnet material. Sveriges ekonomi är med andra ord linjär. 

  Resurserna som rapporten refererar till är stora mängder material från såväl land som hav. I rapporten pekas det på hur Sveriges inhemska resursutvinning överstiger 265 miljoner ton per år och att det därmed är den fjärde största i världen per capita. 

  Dessutom importeras en inte alltför oansenlig mängd resurser. Enligt rapporten bidrar Sveriges import till att hela 130 miljoner ton resurser utvinns utomlands för att tillfredsställa våra svenska behov. 

  Av rapporten framgår att orsaken till den höga andelen linjär ekonomi i Sverige är det materiella fotavtrycket. Det kan exempelvis handla om metaller, mineraler och fossila bränslen som används i allt från bostäder till livsmedel och konsumtionsvaror. 

  Den enorma resurskonsumtionen i Sverige till trots finns en positiv ton i rapporten. Dels pekas det på att en stor del av energin i Sverige kommer från koldioxidsnåla källor, och dels ser författarna stora möjligheter för Sverige att bli en mer cirkulär ekonomi. 

  I rapporten presenteras även en färdplan för att göra den svenska ekonomin mer cirkulär. I den ingår att omdesigna vårt samhälle att fungera mer cirkulärt. Det pekas bland annat på möjligheten till mer cirkulära miljöer, cirkulär tillverkning och cirkulära matsystem.

  Vad som dock rapporten verkligen synliggör är att vårt sätt att leva är ohållbart. 3,4 procent cirkularitet är ett riktigt skräckscenario.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.