Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Sverige har nått peak meat”

    Mycket talar för att köttkonsumtionen har nått sin kulmen.

    Köttkonsumtionen i Sverige har de senaste åren legat på drygt 87 kilo per person. 2014 handlade det om 87,4 kilo och förra året var det 87,3 kilo, det här rapporterar i dag Svenska dagbladet som tagit del av nya siffror från Jordbruksverket.

    Men mycket talar för att köttkonsumtionen har nått sin kulmen. Ungefär som i USA där köttkonsumtionen minskat de senaste åren.

    – Jag tror att Sverige är vid det man i USA har kallat ”peak meat”, vi ligger ungefär tio år efter, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker vid United Minds till tidningen.

    Även från Jordbruksverket menar man att denna utveckling är på gång. Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, är dock förvånad att det inte gått snabbare.

    – Med tanke på de trender som råder i samhället, som visar att allt fler väljer att äta vegetariskt, samt en större efterfrågan på svenskt men också ekologiskt kött, så trodde jag att vi skulle se en minskning av köttkonsumtionen, säger hon till Svenska dagbladet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.