Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  ”Sverige och Tyskland borde samarbeta för att avveckla Vattenfalls brunkolsverksamhet”

  Foto: Daniel Mueller / Greenpeace

  Det skriver i dag svenska Naturskyddsföreningen tillsammans med tyska Agora energiewende och Ökoinstitut, på DN debatt. 

  Regeringen borde inte godkänna en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH. I stället borde en avveckling av verksamheten ske i samarbete med den tyska staten. Det skriver i dag Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, Patrick Graichen, vd för Agora energiewende och Felix-Christian Matthes, direktör för vetenskap, forskning, energi- och klimatpolitik på Ökoinstitut, i en artikel på DN debatt.

  Band annat föreslår de att Sverige och Tyskland borde utforma en gemensam strategi ”som minskar utsläppen och investerar i ett nytt energisystem”. Detta kan enligt artikeln ske genom:

  En förhandling mellan Vattenfall och den kommission för sociala och ekonomiska effekter av energiomställningen, som har annonserats av Tysklands vice förbundskansler, minister för ekonomi och energi, Sigmar Gabriel. Vattenfall kan som en del i förhandlingen erbjuda att lägga de kvarvarande blocken i Jänschwalde i malpåse när gruvtäkten har tömts 2024 och avstå från nya dagbrott. Hur det kan göras visar den tidigare överenskommelsen om att stänga två block till 2020. Som ersättning fick då Vattenfall ett antal miljoner till ”kolreserven”.

  En för länderna gemensam investeringsplan tas fram för att skapa nya jobb och tillväxt i de områden som i dag är helt beroende av kolkraften. Det skulle skapa ett rejält tillskott till den svenska budgeten och ge regionen ett hållbart framtidsperspektiv. Vattenfall skulle dessutom positionera sig som det mest socialt ansvarstagande energiföretaget i östra Tyskland.

  En investering i nya kablar mellan Sverige och Tyskland för att underlätta balansen i näten när allt fler länder går mot 100 procent förnybar energi.

  Debattörerna uppmanar den svenska regeringen att nu seriöst utreda detta förslag innan beslutet om en försäljning tas.

  Ett liknande förslag hördes nyligen från den svenska professorn och chefen för Stockholm Resilience Centre, Johan Rockström, som skrev en debattartikel i Dagens industri tillsammans med bland annat John Schellnhuber, som är professor, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och ordförande för WBGU, den tyska regeringens vetenskapliga råd för globala miljöförändringar. De skrev:

  Detta är en så viktigt fråga för våra länder och för världens framtid att vi föreslår att inga beslut om brunkolsförsäljning ska tas förrän statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har haft möjlighet att ha ett högnivåsamtal om hur vi nu tar ansvar för utfasning av brunkolet.

  Detta samtal bör ske i nära dialog med brunkolsregionerna i Tyskland, för att ta ett gemensamt ansvar för en ekonomiskt försvarbar och miljövänlig utfasning som skapar nya jobb för de 6.000 som annars skulle bli arbetslösa. Lausitz-regionen i Brandenburg, som präglas av brunkolsbrytning, skulle på så sätt kunna bli en banbrytande föregångare; en ”testbädd” som visar hur samhällen kan ta sig ur den fossila återvändsgränden med hjälp av ny teknik och hållbara affärsmodeller.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra