Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sverige vill inte finansiera EU:s klimatomställning

  Foto: Pixabay

  Sverige vill inte vara med och finansiera planen för klimatomställning i Europa som EU-parlamentet har röstat för. Det går inte att bara lägga till nya utgifter utan att minska andra, anser finansminister Magdalena Andersson.

  I veckan röstade EU-parlamentet för den gröna given som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har gjort till sin kanske största fråga för de kommande åren. Den gröna given handlar om hur Europa ska klara klimatförändringarna genom bland annat att bli klimatneutralt senast 2050.

  Finansminister Magdalena Andersson (S) säger blankt nej till hur EU-kommissionen vill finansiera delar av sin gigantiska investeringsplan för klimatet. Totalt handlar planen om 10 000 miljarder kronor som ska investeras de närmaste sju åren i en mix av pengar från EU-budgeten plus nationella och privata investeringar.

  Det första skarpa förslaget handlar om en fond som ska finansiera klimatomställningen i medlemsländerna.  Målet är att omställningsfonden ska uppgå till 7,5 miljarder euro (runt 80 miljarder svenska kronor) under det kommande årtiondet. De ska gå till att hjälpa regioner som drabbas av omställningen så att de till exempel kan lägga ned kolgruvor och industrier med stora koldioxidutsläpp och skapa nya jobb.

  Magdalena Andersson är kritisk och anser att man inte bara kan lägga till nya utgifter till EU-budgeten, eftersom pengarna måste tas någonstans ifrån.

  -Vårt fokus är att krympa budgeten så att den svenska medlemsavgiften kan värnas.

  Ett annat förslag från EU-kommissionen är att intäkter från EU:s utsläppshandel ska gå till EU:s budget för att finansiera klimatomställningen.

  -Det skulle kunna vara ett sätt att hålla nere den svenska avgiften, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

  Idag går medlen till de nationella statskassorna istället.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra