Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Coronapandemin får inte leda till att vi tappar fokus från Parisavtalet och arbetet för minskade utsläpp från industrin. Det menar Sverige som tillsammans med flera länder nu lanserar ett upprop om behovet av industriomställning och grön återhämtning efter coronakrisen.

  Det är väldigt glädjande att vi nu tillsammans med andra länder kan stå upp för behovet att säkra en grön återhämtning, där industrins omställning kommer att spela en viktig roll. Om vi ska ha en chans att uppfylla Parisavtalets målsättningar måste vi klara av att hantera coronakrisen och samtidigt lägga grunden för en snabb klimatomställning. Stärkt internationellt samarbete som inom Ledarskapsgruppen för industriomställning är en viktig del.

  Det säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande. Tillsammans med sina ministerkollegor i Finland, Indien, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien har hon undertecknat ett upprop som uppmanar världen att inte tappa fart och ambition i arbetet inom politik, teknik och finans. Istället argumenterar undertecknarna för att säkerställa en industriomställning som motverkar klimatkrisen, skapar anständiga arbetstillfällen och ger välstånd för alla. Tillsammans med en grön återhämtning ska det skapa en motståndskraftig ekonomisk tillväxt efter krisen.

  Uppropet lanseras i samband med Virtual Industry Transition Day, en digital konferens om industriomställning. Länderna som undertecknar det svenskinitierade uppropet är alla medlemmar i LeadIT, ledarskapsgruppen för industriomställning som statsminister Stefan Löfven tillsammans med premiärminister Narendra Modi presenterade vid FN:s klimattoppmöte 2019. Gruppen ska möjliggöra en övergång till en fossilfri industri år 2050.

  En grön ambition finns med andra ord. Än så länge har dock inte Sverige kommit med konkreta åtgärder eller satsningar för en grön återhämtning, till skillnad från exempelvis Frankrike som just nu storsatsar på en grön omställning. Det är dags för reella politiska löften som stakar ut riktningen och sätter agendan framåt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.