Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Temperaturen i arktiska vatten har ökat kraftigt, visar studie

  Resultaten från den omfattande forskningsexpeditionen Mosaic till Norra Ishavet börjar nu presenteras. Bland annat visar de att temperaturen i havsvattnet ökat mycket kraftigt som en följd av en omfattande inströmning av allt varmare Atlantvatten.

  Det är forskare vid institutionen för geovetenskaper på Göteborgs Universitet som nu presenterar sina rön. Frågeställningen man ville ha svar på är varför just Arktis värms upp så mycket snabbare än övriga regioner i världen. Denna omständighet är väl känd och bestyrkt. Havsisens tjocklek har här sommartid minskat med över 60 procent jämfört med 1970-talet, liksom utbredningen av isen har halverats sedan 80-talets början.

  Detta påverkar vädret och de storskaliga atmosfäriska processerna i hela världen – fast varför går uppvärmningen snabbare just här? Det förklarar forskaren Céline Heuzé för forskning.se på följande vis:

  Det viktigaste vi hittills sett är effekten av det vi kallar ”atlantifieringen”, när varmt vatten från Atlanten drar in i Arktis. Resultaten visar att påverkan var kraftigare än förväntat. Det varma vattnet nådde längre in i Arktis än vi tidigare trott, och djupare ner, säger hon.

  En uppseendeväckande detalj är att forskarna fann att uppblandningen av stora mängder atlantiskt vatten höjde temperaturen i det arktiska vattnet från minus 1,8 till tre grader på 100 meters djup. Dessa stora mängder varmare vatten söderifrån bedöms även medverka till att havsisen smälts av underifrån och blir känsligare för att rivas upp av stormar – vilket i sig ökar uppblandningen än mer.

  Det är det tyska forskningsfartyget Polarstern som skickades ut under 2019 på Mosaic, den hittills största polarexpedition som någonsin genomförts. Uppdrag avslutades först hösten 2020. Man lät fartyget frysas in i havsisen och driva med denna samtidigt som omfattande mätningar och prover gjordes. Även själva ”färden” med isen gav ett vittnesbörd i sig om de storskaliga förändringarna i Arktisregionen som en följd av det varmare klimatet.

  Under 420 dygn förflyttades nämligen det infrysta fartyget lika lång sträcka som det tog den legendariske upptäcktsresanden och polarforskaren Fridtiof Nansen på fartyget Fram tre år att genomföra med samma metod för drygt 120 år sedan, skriver forskning.se.

  I följande länkar kan intresserade ta del av de tre studierna vid Göteborgs universitet från resan, så här långt: Overview of the MOSAiC expedition: Physical oceanography samt Overview of the MOSAiC expedition—Atmosphere och slutligen Overview of the MOSAiC expedition: Snow and sea ice.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!