Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Findus fisk skeppas till Kina för att fileas och paketeras

    Livsmedelsföretaget skickar sin torsk, sej och alaska pollock på en 80 dagar lång tur-retur-resa. Under tiden hålls fisken djupfryst med dieseldrivna kylsystem. Väl på plats i de kinesiska fabrikerna sker produktionen med el från kolkraft.

    Trots att produkterna är MSC-märkta skickar Findus sin frysta torsk, sej, hoki och alaska pollock till Kina för att fileas och paketeras, skriver Expressen Klimat.

    De andra livsmedelsföretagen bereder sina firrar på betydligt närmare håll. Icas fisk fileas i Norge, och Axfood uppger att deras frysta torsk fileas och paketeras inom Europa.

    Trots det helt galna tilltaget från Findus behöver inte bojkott vara rätt väg att gå, om det skulle leda till att du istället köper en fisk utan miljömärkning.

    Generellt kommer den största klimatbelastningen från livsmedel inte från transporter, utan beror på hur produktionen gått till. Det viktigaste är hur själva fisket bedrivs, och hur mycket – eller lite konsumenterna äter.

    Absolut viktigast är att den vildfångade fisken är MSC-certifierad. Bäst av allt är det om det på förpackningarna framgår var produkterna har beretts, men som konsument får man gärna fråga och trycka på hos företagen för att minska onödiga transporter. Man kan också äta animaliskt protein mera sällan och äta mer växtbaserad kost, säger Karin Glaumann på WWF till Expressen.

    Att Findus borde ändra sitt ohållbara paketeringssystem är alltså något du mer än gärna får berätta för dem, förslagsvis via mail, telefon eller Facebook.

    Det är lätt att känna att man är ute på djupt vatten när man står i fiskdisken och försöker avgöra vilka fiskar som är okej att äta eller inte. Torsken är särskilt hårt utsatt av fisket. Förra våren larmade Internationella Havsforskningsrådet om att torskbeståndet i Östersjön har kollapsat.

    Det bästa miljörådet är växtbaserad kost, men om du vill äta fisk borde du asatsa på MSC-märkt småfisk som sill och ansjovis. Eftersom de befinner sig längre ner i näringskedjan är miljöbelastningen lägre än hos större fiskar. Viltfångad fisk från livskraftiga bestånd som fiskas med godkända redskap är ett bättre alternativ än odlad. För mer hjälp i fiskdjungeln, spana in WWF:s Fiskguide.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.