Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Rörelsen Right to repair har fått sin röst hörd i olika sammanhang om rätten till att själv kunna laga trasig elektronik och för ett förbud mot planerat åldrande. Nu vill de se förbättringar i EU:s nya förordning om produktdesign.

    Förslaget – Environmental Sustainable Product Regulation (ESPR) – lades fram av EU-kommissionen den 30 mars i år. Det är en unik möjlighet förbättra produkters cirkularitet genom krav på produkters livslängd och innehåll av återvunnet material, samt för möjligheten att återanvända, uppgradera och reparera produkter. 

    Konsumentorganisationer, som sedan länge har tröttnat på prylar som går sönder och avfallsberg som växer, har väntat på hårdare lagstiftning. Right to repair är en växande rörelse, med ursprung i USA och genomslag i Europa, som är pådrivande i processen. Efter påtryckningar från bland annat Right to repair började till exempel Apple under 2019 att sälja delar, verktyg och reparationsguider (något som senare visserligen anklagats för att vara ett pr-jippo).

    Nu vill Right to repair Europe se att EUförordningen om ekodesign framöver innehåller:

    • Ett förbud för alla metoder som hindrar reparationer och garanterat fri samt öppen tillgång till information om hur reparationer utförs. Alla bör också få rätt att installera vilket operativsystem som helst på vilken enhet som helst.
    • Ett tydligt ansvar för marknadsplatser online för att undvika obskyra säljare och bristande ansvarsskyldighet
    • Möjlighet för konsumenter att vidta rättsliga åtgärder mot produkter som inte uppfyller kraven. Det kommer avsevärt att öka tyngden bakom lagstiftningen om ekodesign, enligt Right to repair.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.