Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tusentals Amazonanställda i hård kritik mot företagets bristande klimatarbete

  Över 6 000 Amazonanställda kräver att företagets ledning gör mer för att motverka klimatförändringar. I ett öppet brev skriver de att Amazon borde göra sig oberoende av fossila bränslen, införa en policy för att minska koldioxidutsläpp samt prioritera miljöpåverkan vid affärsbeslut.

  I  brevet punktar de anställda exempel på brister.

  • Vi har inte en offentlig plan över för att nå nollutsläpp inom den tidslinje som krävs av vetenskapen. Vårt mål att nå 100% förnybar energi har inget måldatum. Dessutom innebär inte Shipment Zero att utsläppen måste minska jämfört med nuvarande nivåer. Med tanke på hur Amazon växer kan vårt mål om att minska transporternas netto-utsläpp med 50% före 2030 fortfarande innebära en utsläppsökning.
  • Shipment Zero förbinder sig bara till netto-utsläppsminskningar, vilket gör det möjligt för oss att fortsätta släppa ut. Vi beställde nyligen 20 000 dieselbilar vars utsläpp måste klimatkompenseras. Kompensationen kan innebära skogspolitik som förskjuter inhemska samhällen, och de gör inget för att minska vår dieselförorening, som oproportionerligt skadar mörkhyade samhällen.
  • Vi har en AWS (molntjänst) för olje- och gasinitiativ som hjälper fossila bränsleföretag att accelerera och expandera olje- och gasutvinning. För att avvärja katastrofal uppvärmning är vetenskapen tydlig: vi måste hålla fossila bränslen i marken.
  • Vi donerar till klimatfördröjande lagstiftare: Medan Amazon har anslutit sig till en rad hållbarhetsorganisationer som Corporate Eco Forum och det amerikanska rådet för förnybar energi donerade vi till 68 medlemmar av kongressen 2018 som röstade mot klimatlagstiftningar 100% av gångerna.
  • Våra hållbarhetsmål saknar kontext. Till exempel har vi satt upp ett mål på minst 50 solinstallationer i lageranläggningar senast 2020. Det motsvarar endast 6% av byggnaderna i vårt globala nätverk och en bråkdel av vårt totala koldioxidutsläpp.

  Ledningen slår dock ifrån sig kritiken.

  ”Vi har lanserat flera stora och effektfulla miljöprogram och jobbar hårt på att integrera förhållningssättet över hela Amazon” säger bolagets talesperson Sam Kennedy i ett uttalande.

  ”Tidigare i år meddelade vi att vi kommer att vara öppna med våra globala koldioxidutsläpp och våra relaterade mål och program. Vi tillkännagav också Shipment Zero, vår vision att 50 procent av alla Amazon-försändelser ska ha netto noll utsläpp före 2030.”

  Trots den konkreta kritiken mot Shipment Zero och målen i brevet är det alltså just det som ledningen väljer att lyfta. Frågan är om Sam Kennedy överhuvudtaget läst det välformulerade och källtunga brevet.


  Sedan starten 2010 har SMB:s utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!