Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Bränderna fortsätter rasa i Kalifornien och i veckan inträffade den första gigabranden i modern tid. Det är bara ytterligare ett sorgligt rekord i klimatkrisens tid.

  Rekorden har varit många på sistone i Kalifornien på sistone där skogsbränderna fortfarande drabbar delstaten hårt. För även om skogsbränder är en del av livet i Kalifornien har det stått klart en tid att 2020 verkar, precis som 2018, bli ett exceptionellt år i den amerikanska delstaten.

  Kalifornien upplevde den varmaste augusti någonsin och kanske även den högsta temperaturen som har uppmätts i världen när Death Valley kom upp i hela 54,4 grader. Åskoväder med närmare 11  000 blixtnedslag på 72 timmar låg bakom många av skogsbränderna i samband med torka och rekordhöga temperaturer. Med risk för uppemot hundratals nya bränder orsakade av åska ökade risken för större och farligare bränder, så kallade superbränder. Man har talat om att Kalifornien nu befinner sig i megabrändernas tid.

  Det tog dock inte lång tid för delstaten att lämna denna tid bakom sig. För närvarande rasar den största branden i Kaliforniens moderna historia i delstatens norra delar. Branden har hittills ödelagt en yta på över en miljon tunnland mark (större än hela Gotland), och därmed passerat gränsen för vad som kallas en ”gigafire”. Därmed rasar den första gigabranden i modern tid i Kalifornien som en ytterligare påminnelse för vilken effekt den globala upphettningen får.

   Bränderna har till och med tagit sig in i den amerikanska valdebatten, även om den sittande presidenten Donald Trump vägrar erkänna klimatets verkan utan enbart vill prata skogsvård. Även om ett undermåligt skogsbruk är en viktig faktor sker det tillsammans med en befolkningsökning i de brandkänsliga områdena och en klimatkris som driver på och förvärrar läget. Till skillnad från presidenten anser Kaliforniens guvernör Gavid Newsom att det är tydligt vad som nu sker:

  Om det inte är ett bevis på klimatförändringen vet jag inte vad som är.

  Gigabranden, som startade som ett antal mindre bränder efter blixtnedslag den 16 augusti, är fortfarande till stora delar okontrollerad och är bara en av ett tjugotal andra bränder. Hittills i år har mer än 4 miljoner tunnland mark drabbats av bränderna, också det ett delstatsrekord. Under hela det tidigare rekordåret 2018 brandhärjades omkring 1,9 miljoner tunnland, däribland staden Paradise där 85 människor miste livet. Inga dödsfall har rapporterats ännu från gigabranden som lyckligtvis inträffat i mer glest bebyggda nationalparker och friluftsområden. Hittills har annars bränderna krävt minst 31 människoliv i Kalifornien och miljoner står inför allvarliga hälsorisker till följd av röken. Förhoppningsvis slipper delstaten fler dystra rekord, men det är tydligt att det är vår framtid vi nu ser och måste förhålla oss till.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!