Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny undersökning visar att klimatkompensation godkänd av Verra, marknadsledande leverantör av kompensationsstandarder kopplat till bland annat olika skogsprojekt, kan vara värdelös. Bland användarna återfinns stora bolag som Disney, Shell och Gucci. 

  Verra som är baserat i Washington DC erbjuder ett antal ledande miljöstandarder för klimatåtgärder och hållbar utveckling. En av dessa standarder är deras verifierande koldioxidstandard, VCS. Den kan kopplas till fler än en miljard koldioxidkrediter, vilket utgör tre fjärdedelar av alla frivilliga kompensationer. 

  Nu visar den nya undersökningen som genomförts av The Guardian, Die Zeit och SourceMaterial, att mer än 90 procent av deras skogsprojekt sannolikt är ”fejkkrediter” och inte representerar verkliga koldioxidreduktioner. Bakgrunden är nya resultat inom forskningen där skogsprojekts effektivitet som klimatkompenserande ifrågasätts.

  Verra har svarat på kritiken och menar att det här inte stämmer. De hävdar att undersökningen bygger på studier som använder metoder som inte tar hänsyn till projektspecifika faktorer som orsakar avskogning. Vidare skriver Verra att de är besvikna över publiceringen av artikeln och hävdar att deras arbete sedan 2009 har möjliggjort att miljarder dollar har gått till det viktiga arbetet med att bevara skogarna.

  Att klimatkompensationer synas är bra eftersom det inte är första gången tjänster kopplade till klimatkompensation kritiseras. Det är uppenbarligen ett snårigt område med många frågetecken. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.