Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I juli 2017 lossnade ett isflak lika stort som Gotland, Öland och Åland tillsammans. Under de senaste fyra åren har isflaket som döpts till A68 förlorat knappt 25% av sin massa och fortsätter nu sin resa ut i Atlanten.

  Satellitbilden som tagits ombord på NASA: s satellit ”Terra” den 12 februari visar att isflaket har delats i mer än ett dussin bitar varav elva är tillräckligt stora för att namnges och spåras av US National Ice Center.

  Isflaket som knappt rörde sig under sina första år har under 2020 följt den antarktiska cirkumpolära strömmen (ACC), en havsström som sveper runt den avlägsna, pingvinfyllda ön Sydgeorgien. Trots detta har de återstående fragmenten av det ursprungliga A68-isflaket förblivit i ungefär samma position den senaste månaden.

  De återstående isflaken förväntas dock följa den här strömmen och driva dem tillbaka mot och runt södra Georgien, men vi kommer att fortsätta att övervaka deras rörelse, sa kartläggningsspecialisten för British Antarctic Survey, Laura Gerrish, till MailOnline.

  Den allt mer förekommande iskalvningen på Antarktis oroar forskare, eftersom kontinenten har tillräckligt med sötvatten för att höja den globala havsnivån med cirka 2,5 meter. För närvarande uppgår havsnivåhöjningarna till ungefär 3 millimeter årligen enligt NASA. Det låter kanske lite, men redan efter några decennier kan detta få stora konsekvenser. 

  Vi behöver inte vänta till seklets slut för att se problem knutna till havsnivåstigningar. De är här redan nu, säger Jason Box, professor vid det danska institutet GEUS till SvD.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.