Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Varmaste oktobermånaden i Europa som uppmätts

  Foto: Pixabay

  Europa hade den varmast uppmätta oktobermånaden någonsin och globalt sett var det den tredje varmaste oktobermånaden. Samtidigt var den arktiska havsisen var på de lägsta nivåerna sedan mätningarna började. Det rapporterar EU-programmet Copernicus.

  Varje månad publicerar Copernicus Climate Change Service (C3S) – på Europeiska kommissionens vägnar – klimatbulletiner som rapporterar om de förändringar som observerats i den globala yttemperaturen, havsisskyddet och hydrologiska variabler. Alla rapporterade resultat är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.

  Den senaste mätningen visar att i Europa var oktober ovanligt varmt och temperaturerna på land var de högsta som uppmätts. Sammantaget låg temperaturen 1,6 grader över genomsnittstemperaturen för 1981-2010. Särskilt varmt var det i östra Europa där temperaturerna var mycket höga, medan sydöstra Europa låg under snittet. Globalt sett var det den tredje varmaste oktobermånaden och de sex varmaste uppmätta oktobermånaderna har nu inträffat under de senaste sex åren. Totalt låg månaden 0,62 grader varmare än oktobergenomsnittet för perioden 1981-2010.

  Resultatet för oktober följer på en september månad som blev den varmaste septembermånaden som någonsin uppmätts globalt och under år 2020 och tillsammans med januari och maj varit rekordvarma. 2019 blev dessutom det varmaste och mest solrika år som någonsin har uppmätts i Europa. Vi går därmed mot ett 2020 som kan bli det varmaste året någonsin uppmätt

  Samtidigt var temperaturerna betydligt högre i oktober än genomsnittet under 1981-2010 i större delen av Arktis där havsisen var på den lägsta genomsnittliga nivån sedan 1979, vilken var den fjärde i rad med helt eller nära isfria förhållanden vid de norra havspassagerna. Det följer en oroväckande trend av allt ökande avsmältning där även september innebar anmärkningsvärt låga nivåer av den arktiska isen

  Även i Sverige fick vi under oktober uppleva temperaturer över det normala, enligt SMHI:s preliminära sammanställning. På det sättet är denna oktobermånad ett undantag på minst tio år.

  Ytlufttemperatur, oktober 2020:

  Källa: Ytlufttemperaturavvikelse för oktober 2020 i förhållande till genomsnittet för oktober under perioden 1981-2010. Datakälla: ERA5. Upphovsman: Copernicus Climate Change Service / ECMWF.

  Faktarutan

  Copernicus är Europeiska unionens flaggskeppsprogram för jordobservation som verkar genom sex tematjänster: Atmosfär, hav, land, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer.

  Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), Europeiska centrumet för medelväderprognoser ( ECMWF).

  ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth Observation Program: Copernicus Climate Change Service (C3S) och Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.