Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Västerås lägger ned flygplats: ”Vi kan inte fortsätta subventionera flyg”

  flyg, plan Foto: Pixabay

  Kommunledningen i Västerås är överens om att avveckla stadens flygplats. Orsaken: det kostar alldeles för mycket av skattebetalarnas pengar att hålla den olönsamma flygplatsen vid liv.

  Det meddelade Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet under tisdagen, rapporterar SVT Västmanland.

  Vi har kommit till vägs ände med de bidrag staden ger till flygplatsen, vi behöver riva av det här plåstret, sa kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

  En anledning bakom nedläggningen är att kommunen inte vill ge pengar åt en klimatbelastande verksamhet.

  Vi kan inte fortsätta att subventionera flyg mitt i en brinnande klimatkris, det vore inte bara fel utan även oansvarigt, sa Markus Lindgren (MP).

  I Sverige är många små flygplatser beroende av kommunalt stöd för att gå runt. Mellan 2012 och 2016 nära fördubblades kommunernas bidrag till de förlusttyngda flygplatserna. Under dessa år betalade svenska skattebetalare 2,2 miljarder i subventioner till flygbranschen.

  På vissa håll i landet motiveras stödet av att avstånden är större och utbudet av andra kommunikationsmedel sämre än på mer centralt belägna platser. Men de kommunala flygplatsstöden duggar tätt även i områden som har goda transportmöjligheter, som i fallet med Västerås.

  De senaste åren har flygets omfattning ifrågasatts allt mer. Under 2019 minskade svenskarnas flygande med flera procent och flygskammen spreds till flera andra länder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.