Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vattenfallanställd tipsade Greenpeace om brunkolsköp

  Foto: Greenpeace

  Miljöorganisationen har nu gjort klart att man genom en stiftelse vill köpa hela den tyska brunkolsverksamheten, för att fasa ut den till år 2030.

  I går skrev Supermiljöbloggen om att Greenpeace är en av spekulanterna till Vattenfalls brunkolsverksamhet. Nyheten fick stort genomslag i Tyskland, och har även uppmärksammats här i Sverige, bland annat av SVT Nyheter och Dagens Industri.

  Intressant i sammanhanget är att en av Vattenfalls anställda tipsade organisationen om draget – som Ingvar Mattson, finansanalytiker på Swedbank, i en intervju med Sveriges radios Klotet beskriver som ”ett exempel på ett nytt fenomen, en form av finansiell aktivism”.

  Den 22 september skrev nämligen Oskar Ahnfelt, som fram till den sista september var anställd som Public Affairs-chef på Vattenfall, på Twitter:

  Alla ni som vill att Vattenfall inte ska sälja brunkol utan äga och lägga ner. Bara att ge sig in i budgivningen! Crowdfunding, Greenpeace?

  Greenpeace chef Annika Jacobson svarade då:

  Bra idé! Men tror inte vi skulle accepteras som köpare.

  Men kanske sådde Oskar Ahnfelt ändå ett frö hos miljöorganisationen. För kort därefter, den 6 oktober, meddelade Greenpeace att man delgav sitt intresse att köpa Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Och i går, på en fullsatt presskonferens i Berlin, presenterade organisationen alltså ett så kallat “Statement of Interest”, där man redogör för intentionerna med ett potentiellt övertagande av verksamheten, den tänkta ägarstrukturen samt den finansiella grunden för detta.

  Supermiljöbloggen kollade i går med Vattenfall vad nästa steg är i försäljningsprocessen. Bolagets pressavdelning svarade:

  Försäljningsprocessen löper på enligt plan. Vi har inget nytt att kommunicera i nuläget från våra sida, utan återkommer när vi så har det.

  Någon reaktion från regeringen har ännu inte kommit. Men på fredag har det gått exakt ett halvår sedan Riksrevisionen kom med sin granskning av styrningen av Vattenfall, vilket borde innebära att regeringen då tänker överlämna en skrivelse med kommentarer till riksdagen i ärendet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra