Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Växter och svampars samarbete minskar klimatförändringarna

  Foto: Egor Kamelev

  Med bättre kolbindning i mark och växter skulle koldioxiden i atmosfären minska med hundratals gigaton, enligt en ny studie. Symbiosen mellan växter och svampar har en avgörande roll för detta.

  De flesta växtarter bildar symbios med olika svampar. Symbiosen innebär att svamparna förser växterna med näringsämnen medan svampen får kol som växten har tillverkat i sin fotosyntes.

  En viss variation av växtsvampsymbios kallas för ektomykorrhiza och är avgörande för karbonlagring i marken. När människans markanvändning kraftigt förändrar jordens ekosystem minskar förmågan att binda kol i jorden.

  Nu har forskare från universitet i Leiden kartlagt hur klimatförändringar kan bromsas genom att återställa ekosystem som innehåller symbios mellan växter och svampar.

  Studien är den första som på global nivå redovisar hur fördelningen av vegetation med mykorrhiza ser ut över planeten och med uppskattningar av hur deras bidrag till markbundet kol ser ut. Studien visar att ekosystem med mykorrhiza-symbioser kan lagra mycket mer koldioxid i marken. Ett system med mykorrhiza lagrar i storleksordningen 350 gigaton kol globalt jämfört med bara 29 gigaton lagrade i vegetation utan mykorrhiza.

  – Våra nya detaljerade kartor över hur mykorrhizan är fördelad över hela världen kommer att göra det möjligt med en medveten politisk utformning mot minskande atmosfärisk koldioxid genom att binda kol i mark och växter, säger huvudförfattaren Nadejda Soudzilovskaia, forskare vid Leidens universitet i Nederländerna.


  SMB bevakar forskning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra