Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  På bara två år har ett projekt med vindkraftverk helt i trä gått från prototypstadie till kommersiell produkt. Fokus har legat på de problematiska vindturbinbladen. Projektet är ett samarbete mellan skogsbolaget Stora Enso och tyska start-upen Voodin Blade Technology.

  SMB har tidigare rapporterat om problemen kopplade till vindkraftverkens turbinblad. Framförallt handlar det om att turbinbladen är svåra att återvinna, vilket orsakat att många hamnat på deponier.

  De består dessutom oftast av glas- och kolfiber, material som är energiintensiva, eller icke-förnybara plaster tillverkade av petrokemikalier som är svåra att återvinna. 

  Det är därför positivt att såväl utvecklingen för att kunna återvinna fler turbinblad går framåt, som att nya material, bland annat trä, testas.

  Lättare, minskad deponering och beroende av fossila bränslen

  Genom att utveckla vindturbinblad av trä vill Stora Enso och Voodin Blades göra bladen lättare, minska deponering och beroendet av fossila bränslen. Till skillnad från stål och betong är trämaterialet relativt lätt att transportera och bidrar till ett lägre koldioxidavtryck.

  Projektets första vindkraftverk, helt tillverkat av trä, har en 0,5 megawatts turbin och ska installeras nära Warburg, Tyskland, i slutet av 2022.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!