Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Frågan om vad man ska göra med vindkraftverk när de inte längre behövs har länge varit ett stort problem för vindkraftindustrin. De senaste åren har olika aktörer jobbat för att finna någon bra lösning, varav en är att återvinna glasfibern i turbinbladen

    Glädjande nog ökar vår framställning och produktion av förnybar energi där vindkraft är en stor del av den ökningen. I Sverige står vindkraften för hela 20 procent av vår totala elmix. Det som fördunklar den ljusa bilden är bland annat att vindturbinernas blad oftast dumpas på deponier när vindkraftverken blivit för gamla och plockas ned, vilket Bloomberg gjorde ett uppmärksammat reportage om i höstas.

    Tiotusentals åldrande blad kommer plockas ned från vindkraftverk runt om i världen och de flesta hamnar på deponier. Bara i USA kommer cirka 8000 att plockas ned under vart och ett av de närmaste fyra åren. Europa, som har hanterat problemet längre, har cirka 3 800 vingar som årligen ska tas ned fram till minst 2022, enligt BloombergNEF. Det kommer att bli värre: De flesta byggdes för mer än ett decennium sedan, då installationerna var mindre än en femtedel av vad de är nu, skriver Bloomberg (reds.övers.).

    Utifrån det här skräckscenariot är det positivt att både företag och forskare jobbar för att hitta lösningar på problemet. En lösning som går ut på att återvinna glasfibern i bladen utvecklas just nu i ett samarbete mellan University of Strathclyde i Glasgow samt företagen Aker Offshore Wind och Aker Horizons.

    Trion arbetar för att skala upp och kommersialisera den återvinningsprocess av bladen som utvecklats i ett laboratorie. Fokuset är återvinning av glasförstärkta polymerkompositer som används i vindkraftverk samt termisk återvinning och efterbehandling av glasfibrer från glasförstärkt polymerkompositskrot. Slutresultatet är enligt de samarbetande parterna att glasfibrern nästan blir som nytt.

    Ett annat uppmärksammat projekt är ett samarbete mellan GE Renewable Energy och Veolia Nordamerika där man tecknat ett flerårigt avtal för att återvinna blad som tagits bort från vindkraftverk i USA. I det projektet är planen att strimla bladen och därefter använda det strimlade materialet som ersättning för kol, sand och lera vid cementtillverkningsanläggningar. 

    Att det finns flera parallella projekt med målet att återvinna eller återanvända vindturbinernas blad är lovande. Än mer lovande blir det när vindkraftjättarna siktar på nollavfall, vilket den danska vindkraftsjätten Vestas menar ska ske i deras verksamhet fram till år 2040.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.