Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vinner mest på att byta till elbil – men är minst positiva

  Foto: Benjamin Marder / Pixabay

  Ny undersökning visar att intresset för att byta till elbil är stort i Sverige. Minst intresse har de som kör mest, trots att det är storkörarna som har allra mest att vinna på att köpa elbil.

  SMB har tidigare skrivit om skiftet från bilar med förbränningsmotor till bilar som drivs på el. Elbilsförsäljningen går uppåt och allt fler snabbladdare placeras runtom i Sverige. Orsakerna till utvecklingen är både krav på snabbare klimatomställning och ekonomiska fördelar med elbilar kontra förbränningsmotorer.

  Skiftet märks även i den nya undersökningen genomförd av Skellefteå Kraft och Kantar Sifo som visar ett stort intresse för att skaffa elbil. Ungefär hälften av befolkningen kan tänka sig att köra en elbil inom de närmaste fem åren.

  Undersökningen visar också att de som är minst intresserade är de som kör mest bil. Det kan förvåna eftersom elbilar både har lägre klimatpåverkan i jämförelse med bilar som drivs med fossila bränslen, och kostar mindre att äga och köra.

  Svenskarnas attityd till elbil
  Bildkälla: Kantar Sifo & Skellfteå Kraft 2021

  Enligt undersökningen är det trots detta storstadsbor, och de som kör minst, som är mest positiva till att skaffa en elbil inom fem år. Medan de i mindre städer och orter, och som kör mest, är minst positiva. Det menar Skellefteå Kraft är en ologisk snedfördelning.

  Vi ser att sättet man kör på i mindre orter eller som barnfamilj passar elbilen som fordon. Det är relativt korta sträckor till träning eller butiken men mer frekvent än i storstäder. I takt med att vi bygger ut publik laddning runt om i Sverige tror vi fler i de här grupperna kommer upptäcka att elbilen både är bättre för klimatet och billigare för plånboken, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation på Skellefteå Kraft

  Under 10 procent av de svarande uppger att de inte kommer skaffa en ny bil alls de kommande åren.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.