Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  WWF-finansierade ekoväktare anklagas för våld mot urfolk

  Foto: Magda Ehlers

  Ny rapport visar att naturvårdsorganisationen stödjer ekoväktare som begått brott mot urfolk i norra Kongo.

  I mars i år släppte UNDP ett utkast till en rapport som visade att bland annat naturvårdsorganisationen Världsnaturfonden (WWF) stödjer ekoväktare som begår brott mot urfolk i norra Kongo.

  Ekoväktarna stöds genom Tridom-projektet som syftar till att bevara skogsområdet Messok Dja som är globalt känt för dess höga nivå av biologisk mångfald och där framför allt elefanter hotas av illegal tjuvjakt.

  WWF har under tio år drivit kampanjer för att skogsområdet ska klassas som naturskyddsområde och nationalpark för att förebygga brott mot djur- och växtliv. Ekoväktarna är anställda via den kongolesiska regeringen, medan deras löner och utbildning finansieras delvis av WWF.

  Det finns flera vittnesmål om att jägar-samlarfolket Baka som bor i närheten av den planerade nationalparken har blivit slagna, olagligt fängslade, fått sina hem nedbrända och blivit utkastade från skogsområdet där de bor av WWF:s ekoväktare.

  Förutom att våldet och hoten orsakar trauma och lidande bland medlemmar i Baka-samhället, förhindrar det även dem att få tillgång till det land där de bor och brukar resurser för livnäring, vilket gör att de blir alltmer marginaliserade och drivs djupare in i fattigdom. Sen flera år tillbaka har Baka-medlemmar anmält till WWF om de våldsbrott som sker, men trots det har våldet fortgått.

  ”Överträdelser av mänskliga rättigheter är ingenting nytt”, säger den brittiska antropologen Jerome Lewis i en intervju med Yale Environment 360. Lewis har levt med Baka-folket i 30 år och bevittnat många av brotten som är listade i UNDP:s rapport. Lösningen, enligt Lewis, är att låta Baka-medlemmar få bo på sina traditionella marker och se till att inkludera dem i bevarandet av skogarna.

  UNDP:s rapport bekräftar att det gjorts överträdelser mot mänskliga rättigheter i Baka-fallet och att det inte tagits tillräcklig hänsyn till gruppen i planeringen och anläggandet av naturskyddsområdet. Rapporten menar att exkludering av urfolk är en allmän trend inom naturskydd i centrala Afrika, och att urfolk snarare ses som ett hot än som en tillgång.

  Efter publiceringen av rapporten uttalade sig WWF i Kongo genom att säga att de ser allvarligt på rapportens resultat, att bevarandet av skogarna i Messok Dja inte längre kan ske på bekostnad av urfolkens samhällen, traditioner och livnäring och att de arbetar för att förbättra relationerna och samarbetet med Baka-samhället.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.