Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Gállokgruvan till domstol

  Beaowulf Mining planerar gruva i Jokkmokks kommun. Foto: Eino81 / CC4.0

  Naturskyddsföreningen ansöker om rättsprövning av regeringens beslut om gruva i Gállok (Kallak) i Jokkmokks kommun. ”Oersättliga naturområden”, säger generaldirektör Karin Lexén.

  Regeringen sa i slutet av mars ja till den kritiserade järnmalmsgruvan i Gállok. Nu tar Naturskyddsföreningen vidare ärendet om gruvbolagets Beowulf Minings tillstånd till Högsta förvaltningsrätten.

  Regeringens beslut om bearbetningskoncession för gruvan i Gállok är inte förenlig med miljöbalkens krav. Gruvan kommer att påverka stora naturvärden och göra ett omfattande intrång i oersättliga naturområden, vilket Naturskyddsföreningen inte kan acceptera, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

  I förra veckan lämnade även samebyn Jåhkågasska in en ansökan om rättsprövning.


  Läs mer om Gállokgruvans miljökonsekvenser här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.