Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Hälften av USA:s el från solen till 2050 enligt ny rapport

  Foto: Bild av Sebastian Ganso från Pixabay

  Förra året kom bara cirka tre procent av amerikansk el från solenergi. Enligt en rapport från amerikanska energidepartementet kan denna siffra öka till 45 procent år 2050 om Bidenadministrationen kan få satsningen genom kongressen.

  Den demokratiska presidenten Joe Biden var tydlig redan under sin kampanj för ett år sedan att han ville se kraftfulla klimatsatsningar och gav ett löfte om att satsa 2 000 miljarder dollar på fyra år.

  Efter att ha kommit till makten försöker han nu få igenom omfattande infrastruktursatsningar i kommande budget som även ska inkludera klimatet. USA har redan lovat att halvera landets utsläpp till 2030 och vill införa avgifter för metanläckage. Samtidigt har Biden fått kritik för att utfärda ytterligare borrtillstånd och att inte vara tydlig med hur fracking ska kunna minskas.

  Därför var det extra intressant när det amerikanska energidepartementet nyligen släppte en rapport som beskriver en väg som dramatiskt skulle öka USA:s användning av solenergi med målet att nästan hälften av landets el ska komma från solen i mitten av århundradet. Enligt rapporten Solar Futures Study skulle den snabba utplaceringen av solpaneler och tillhörande teknik kunna sätta USA på rätt spår för att uppnå 40 procent solenergi år 2035 och 45 procent år 2050.

  New Tork Times betonar dock att det knappt finns några historiska exempel på att det går att expandera solenergi så snabbt som rapporten föreslår. För närvarande står solenergi enbart för tre procent av USA:s el och för att uppnå den föreslagna tillväxten måste landet fördubbla mängden solenergi som installeras varje år under de kommande fyra åren för att sedan fördubblas igen år 2030.

  Konkret innebär det att landet skulle behöva installera 30 gigawatt av ny solkapacitet varje år under de kommande fyra åren för att sedan behöva fördubblas till att installera 60 gigawatt varje år fram till 2030. En så stor ökning, skriver Washington Post, överensstämmer med vad de flesta klimatforskare säger att det behövs för att avvärja de värsta effekterna av den globala uppvärmningen. För att uppnå det kommer det krävas en omfattande omvandling inom teknik, av energibranschen samt hur människor lever.

  Även om administrationen inte har satt upp ett specifikt mål för solenergi, har presidenten tidigare krävt att 100 procent av landets el ska komma från ren energi år 2035.

  Samtidigt är det inte klart hur hårt Bidenadministrationen kommer att driva för att främja solenergi genom lagar och regler. Tjänstemän har med solrapporten endast gett en bred översikt över hur en omställning kan uppbås. Många detaljer kommer i slutändan att avgöras av kongressen, som just nu arbetar med en gemensam infrastruktursatsning och ett mycket större demokratisk förslag på 3,5 biljoner dollar på infrastruktur som även rymmer massiva klimatsatsningar.

  Det ska bli en spännande process att följa med ett USA som än en gång kan agera föregångsland istället för de fyra år med förra administrationen som enbart var förödande för klimat och miljö.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.