Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Hållbarare blöjor möjligt med nytt biobaserat material

  Foto: PublicDomainPictures från Pixabay Foto: PublicDomainPictures från Pixabay

  Engångsblöjor är en riktig miljöbov. Glädjande är det därför att forskare på KTH nu tagit fram en ny typ av hållbara engångsblöjor gjorda av ett superabsorberande material tillverkat av veteglutenproteiner. 

  Engångsblöjor kanske inte är det man först tänker på som ett stort miljöproblem, men som faktiskt är betydligt sämre för miljön än vad många tror. Naturskyddsföreningen skriver att engångsblöjor utgör ett par procent av de svenska hushållens totala avfall. Kanske inte en helt överraskande fakta när man inser att varje barn förbrukar uppemot 5000 engångsblöjor under sin blöjtid. Därtill består engångsblöjor av superabsorbenter i form av natriumpolyakrylat, vilket är plastkomponenter ofta gjorda av olja. 

  Globalt sett är engångsblöjor en miljardindustri. Den globala marknaden för engångsblöjor förväntas nå en omsättning på mer än 55 miljarder dollar år 2025, en marknad som alltså främst består av handel med fossilbaserade komponenter.

  Utifrån det här är det mycket positiva nyheter att forskare utvecklat ett nytt material som kan möjliggöra mer hållbara engångsblöjor. Antonio Capezza, forskare vid KTH och SLU samt en av forskarna bakom studierna, säger att materialet kan svälla upp till 4000 procent i vatten och 600 procent i saltlösning. 

  Detta är en möjlighet att öka användningen av förnybara material i blöjor och tillgodose det växande behovet av hälso- och hygienprodukter, säger Antonio Capezza.

  Veteglutenproteinet är skapat från bearbetning av vetestärkelse och ska enligt forskarna inte konkurrera med livsmedelsresurserna. 

  Om vi ​​vill vara hållbara måste vi använda råvaror som är förnybara och som inte kommer att störa den viktiga livsmedelsproduktionskedjan i framtiden, säger Antonio Capezza.

  I en forskningsartikel publicerad i Advanced Sustainable Systems indikeras att materialet kan utvecklas ytterligare för att så småningom även matcha den absorbans som petroleumbaserade syntetiska ämnen har i engångsblöjor.

  Forskarna menar att materialet även kommer att kunna användas för andra typer av produkter med liknande funktionalitet.  

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.