Norden påbörjar avtal om marint plastavfall och mikroplaster

Plastavfall är ett akut och växande problem som måste tas itu med så snart som möjligt. Det är budskapet från de nordiska miljö- och klimatministrarna efter mötet i Nordiska ministerrådet tidigare i veckan.
Efter ministermötet i april 2019 i Reykjavik utfärdade de nordiska ministrarna en kraftfull uppmaning att utforma ett nytt globalt avtal för att minska miljöpåverkan av plast som hamnar i våra hav. Nu har ord påbörjat resan mot handling i form av ett förhandlingsmandat för ett avtal gällande marint plastavfall som ska träda i kraft vid FN:s miljöförsamling under Februari 2021.
I ministerförklaringen som undertecknats av Nordens miljöministrar betonas behovet av att engagera både regeringar och den privata sektorn i arbetet med att främja en cirkulär ekonomi, eftersom plastprodukternas livscykel påverkas av såväl hållbar produktion som konsumtion.
Förklaringen följs upp med två nordiska utredningar med fokus på förslag till kunskaps- och finansieringsmekanismer i ett potentiellt globalt avtal. Nordiska ministerrådet har dessutom publicerat en rapport med konkreta åtgärder och faktorer som bör ingå i ett globalt avtal om marint plastavfall och mikroplaster.
Det nordiska ledarskapet för ett nytt avtal mot plastnedskräpning har gett resultat de senaste 18 månaderna. Norden ska fortsätta att ha en tydlig ledarroll i arbetet med att få till stånd ett bra förhandlingsmandat, så att avtalet blir ett effektivt verktyg, säger Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn i ministerförklaringen tillhörande mötet.
Rapporter till FN har visat grundläggande luckor i de befintliga internationella rättsliga och politiska ramarna gällande marint plastavfall, vilket gör dem dåligt rustade för att eliminera det här problemet. Det återstår att se om det påbörjade avtalet kan komma att lösa den växande, globala problematiken gällande marint plastavfall.
Det finns ingen universalstrategi för multilaterala miljöavtal. Därför är jag glad att se att det i den här rapporten läggs fram ett antal tänkbara möjligheter som vi kan undersöka närmare”, enligt Sveinung Rotevatn, som också är ordförande för FN:s femte miljöförsamling.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till