Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Regeringen tillför Jordbruksverket 25 miljoner kronor per år 2021–2023 för myndighetens fortsatta arbete med samordningsfunktionen för ekologiska livsmedel som en del av Sveriges livsmedelsstrategi.

  Regeringens beslut att satsa på ekologiskt jordbruk har fått positivt bemötande från branschorganisationer som anser att det här kommer att stärka ekologiska lantbrukare och livsmedelsföretag.

  För svenska ekobönder betyder det här att mer kan göras samlat för att efterfrågan och priserna till bonden för ekomaten ska öka, så att ekomålen kan nås i balans med marknaden, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna i ett pressmeddelande.

  Ekologiskt jordbruk har alltmer de senaste åren lyfts fram som verktyg för hållbar livsmedelsproduktion. Bland annat framhålls ekologiska jordbruksmetoder som exempel på hållbart jordbruk i flera rapporter från olika institutioner inom såsom FAO, IPBES och IPCC.

  Ekologiskt har även lyfts fram som positivt inom EU, till exempel via EU:s strategier “Farm to Fork” och ”EU 2030 Biodiversity Strategy”. Det finns även ett mål om att 25 procent av EU:s jordbruksmark ska vara ekologisk till 2030.

  Sverige har än mer ambitiösa ekomål, bland annat att 30 procent av den svenska jordbruksarealen ska vara ekologisk och att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter till år 2030. 

  Regeringens satsning på ekologiskt kan även öka jordbrukares lönsamhet och konkurrenskraft. Tidigare har Jordbruksverket till exempel konstaterat att jordbrukare med ekologisk inriktning får 30 procent mer betalt för sina produkter.

  Det finns en stor konsumentgrupp som väljer ekologiskt, men som också vill att maten ska vara svensk. Med dessa satsningar kan vi fortsätta stärka konkurrenskraften hos svenska ekologiska lantbrukare och livsmedelsföretag gentemot den importerade maten, säger Charlotte Bladh André, vd på Organic Sweden i ett pressmeddelande.

  Ekologiskt jordbruk har även visat sig innebära flera ytterligare fördelar såsom färre hälsorisker för jordbrukare och att det i högre utsträckning bidrar till biologisk mångfald, vilket gör beslutet om ekonomisk satsning på ekologiskt ännu mer positivt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.