Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I en ny rapport bedömer det Internationella energirådet att utsläpp från den globala energisektorn lär nå sin kulmen senast om två år. En analys av rapporten kommer fram till att utsläppen snarare kommer att kulminera redan i år.

    Varje år publicerar Internationella energirådet (IEA) en rapport om det globala energisystemet. Rapporten kallas World Energy Outlook och innehåller lägessummeringar, analyser, och framtidsprojektioner. Årets rapport kommer med flertalet positiva medtag och hoppingivande trender. 

    Allra mest iögonfallande är att IEA förkunnar att koldioxidutsläppen inom energisektorn förväntas att peaka och nå sin kulmen senast 2025, Främst tack vare de extraordinära utvecklingar som pågår inom och med förnybar energi, effekterna av kriget i Ukraina samt progressiv politik som realiserar länders klimatmål och fasar ut fossila energikällor.

    Ansedda klimathemsidan Carbon Brief har i sin tur kollat närmare på den drygt 250 sidor långa rapporten. De gör i sin tur analysen att det allra troligaste, baserat på IEA:s grafer, är att energiutsläppen kulminerar redan i år. Alltså precis i detta nu. 

    Globala koldioxidutsläpp från energisektorn från industri och användning av fossila bränslen, uttryckt i miljarder ton. ’Policy 2021, 2022, 2023 utgör IEAs bedömningar av världens länders energipolitik från World Energy Outlook-rapporten från respektive år. Källa: Carbon Brief, med data från IEA.

    Otillräcklig politik och positiva trender

    Även om grafen ovan illustrerar illustrerar Carbon Breifs bedömning om att energiutsläppen kan peaka i år, visar den likväl att nuvarande politik är otillräcklig för att hålla oss inom 1,5-gradersgränsen (som om den överskrids gör det troligt att flera tippningspunkter passeras). Som SMB nyligen rapporterat slog energirådet tidigare i höst fast att det är en absolut nödvändighet att politiken aktivt reglerar bort fossila bränslen. “Det är ett ‘golden condition'”, sade IEAs VD Fatih Birol. Endast nuvarande fossila utvinningsprojekt uppskattas leda till en uppvärmning på 1,7 grader om de tillåts fortsätta. Ett ständigt växande energibehov och så kallade rekyleffekter utgör andra hinder.

    Positivt är å andra sidan att det verkar som att världen kommer allt närmare så kallade sociala tippningspunkter inom energisektorn – när exempelvis beteenden eller nya teknologier vid en given punkt ‘tippar över’ och leder till snabba och exceptionella förändringar i hela samhället.

    Carbon Brief poängterar återkommande att när man jämför med IEAs motsvarande rapporter från tidigare år är det tydligt att flertalet av rapportens bevakade trender är exponentiella i sin utveckling. Ett exempel är att IEA så sent som ifjol uppskattade att energisektorutsläpp skulle kulminera 2027, inte 2025 som tidigare nämnt. Ännu senare årtal för koldioxidkulmen återfinns i tidigare rapporter. Vidare förväntar sig IEA nu 30 procent fler elbilar till 2030 och 69 procent mer solkraft till 2050 än vad deras motsvarande analyser visade ifjol.

    Således, även om det är lätt att i nuläget se att världen ligger efter såväl Parisavtalet som ländernas egna nationella klimatmål bör man komma ihåg att förändringar, när de väl sätts i tillräcklig rullning, kan ske oväntat fort. Det kan alltså framhållas att årets World Energy Outlook-rapport indikerar att den globala energisektorn är nära en social tippningspunkt.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.