Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Svensk Plaståtervinning utbildar kommuner om plast

  Från och med år 2024 ansvarar kommunerna i Sverige för insamlingen av plastförpackningar från hushåll – ett område som kräver kunskap för att materialet ska gå att använda igen. För att möta upp det stora behovet av kunskap har Svensk Plaståtervinning nu beslutat att erbjuda utbildande insatser till samtliga 290 kommuner i landet.

  Svensk Plaståtervinning ser behov av mer kunskap hos kommunerna för att möjliggöra plaståtervinning av hög kvalitet. Kommuner kommer att erbjudas att besöka Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala. Där får besökarna lära sig om plaståtervinningssystemet, betydelsen av avancerad sortering och separat återvinning. Vid besöket tas även upp hur kommuner kan kommunicera med kommuninvånarna om vikten av källsortering. En god källsortering är nämligen avgörande för hur mycket som kan återvinnas.

  Enligt Svensk Plaståtervinning anser nio av tio konsumenter att det är viktigt att källsortera förpackningar. Ändå slängs mer än hälften av alla plastförpackningar som sätts ut på marknaden i hushållsavfallet. Detta går till förbränning i onödan och genererar utsläpp. Konsekvenserna av slöseriet med plast är att samhället fortsatt blir beroende av fossila resurser för att producera ny plast.

  Därtill visar plockanalyser att ungefär en femtedel av det som samlats in har sorterats fel, menar Mattias Filipsson, VD på Svensk plaståtervinning. Han menar att kommunerna har ett stort ansvar för att nå ut med korrekt information för att få till förändrat beteende hos konsumenterna.

  Läs mer om Svensk Plaståtervinnings satsning: här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.