Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Vindkrafts- och kärnkraftsföreträdare i gemensamt uttalande: ”Finns ingen motsättning”

  VD:arna för Svensk Vindenergi och Uniper Sverige vill se ett slut på bråket i energidebatten.

  Det ges en bild av att Sverige nu står inför ett val mellan att bygga vindkraft eller kärnkraft. Men behovet av el ökar så snabbt och mycket att det finns utrymme för alla fossilfria kraftslag.

  Så skriver Daniel Badman, VD Svensk Vindenergi, och Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, i en gemensam debattartikel i Dagens Industri. Uniper har ägarandelar i landets tre samtliga aktiva kärnkraftsanläggningar, liksom ansvarar för nedmonteringen av Barsebäcksverket.

  De båda företrädarna vänder sig mot den politiska debatten, som länge har präglats av påstådd motsättning mellan kärnkraftens och vindkraftens existens. Enligt Svensk Vindenergi och Uniper blockerar partiernas positionering framtida tillgång till fossilfri energi.

  Dagens utbyggnad av vindkraft sker genom tillstånd från tidigare år, men att få tillstånd blir allt svårare och det tar lång tid. En aktuell sammanställning visar till exempel att kommunerna stoppade 8 av 10 vindkraftverk i fjol. Även för ny kärnkraft skulle tillståndsprocesserna sannolikt vara ett problem, skriver de.

  Uniper och ägarbolaget Fortum har tidigare i år hamnat i blåsväder för stora intäkter baserade på olja, kol och gas från Ryssland.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!