Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Recension

  Alestigs nya bok visar klimatkrisens Sverige 2050

  DN:s klimatreporter Peter Alestig debuterar som författare med Världen som väntar – Vårt liv i klimatförändringarnas Sverige. Boken har sju kapitel med rubriker som Snö, Eld och Mat. Varje kapitel inleds med en berättelse i du-form om hur det kan vara att vakna upp i Sverige 2050. Det är ingen rolig läsning.

  Nej, Världen som väntar är jobbig att läsa. För den som redan har läst böcker om klimatförändringar är innehållet knappast främmande. Men även för den insatte finns mycket att hämta. Varje kapitel innehåller en grundlig genomgång av vad vi vet, och vad vi inte vet, om hur mycket det kommer att regna och brinna och vilka sjukdomar vi kommer drabbas av.

  Förhoppningsvis kommer boken att slå brett. Folk i försäkringsbranschen och villaägare i utsatta kustområden är på väg mot ett brutalt uppvaknande, likaså alla som gillar vita vintrar (vem gör inte det?) och livnär sig på skidåkning. Och det är när boken kommer in på förluster och kostnader som det bränner till ordentligt. Vissa förstår klimatförändringarna bäst i termer av pengar, så är det.

  Läsningen gör det uppenbart hur bra vi är på att förtränga. Vem minns egentligen det nyligen satta värmerekordet på Sicilien? De som minns är de som har upplevt. Peter Alestig har träffat människor som suttit på hustak under översvämningar och befunnit sig mitt i skogsbränder. Det är historier som är svåra att glömma bort.

  Boken bjuder också på hårresande exempel på absurditeter som uppstår i klimatförändringarnas spår, som luftkonditionerade utomhusgallerior för shopping i Dubai. Insikten om att klimatförändringar ger effekter som leder till åtgärder som spär på uppvärmningen kan vara ny och jobbig.

  Boken ger som sagt en bra generalrepetition av vädersystem, brandrisker och myggburna sjukdomar och genom det finns en ny läsekrets att fånga upp – alla som älskar att förklara för andra hur saker hänger ihop, hur jetströmmen påverkades och vad som egentligen hände i Tyskland sommaren 2021. Sätt genast boken i deras händer! Efter tre dagar kommer han eller hon att berätta för världen hur det är att leva i Sverige 2050.

  Efter en välförtjänt semester hoppas vi att få se Peter Alestig tillbaka i tjänst på DN för att skriva ännu mer om ett Sverige i klimatkris.


  Vill du ha fler boktips? Spana då in redaktionens tips på sommarläsning! Och missa heller inte Bokdjuret – bäst i landet på litteratur om miljö och klimat.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.