Frankrike lägger 1000 kilometer solväg

Foto: shaymen99

Frankrikes regering ska belägga 1000 kilometer befintlig väg med solceller. När projektet är färdigställt kommer solvägarna kunna försörja fem miljoner människor med el.

Projektet är ett samarbete mellan det franska vägbyggnadsföretaget Colas och franska solenergiinstitutet INES och kommer att vara fullbordat om 5 år.

Den nya tekniken, även kallad Wattway, välkomnar all typ av trafik och kan enligt Colas hålla lika länge som vanlig vägbeläggning. Solcellerna är även vattentäta och har klarat sig helskinnade ur de snöplogstester som de utsatts för.

Enligt Colas är franska vägar bara trafikerade 10 procent av tiden. Genom att belägga dem med de nya solcellerna kan de utnyttjas för elgenerering under resterande tid. Även gatlyktor, trafiksignaler och annan allmän belysning kommer att få sin beskärda del.

Frankrikes miljö- och energiminister, Ségolène Royal, är mycket positiv till projektet och har föreslagit att kostnaden för de nya solvägarna bland annat ska täckas av en skatteökning på bensin.

Miljö online2

Liknande artiklar