Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Frankrike lägger 1000 kilometer solväg

  Frankrikes regering ska belägga 1000 kilometer befintlig väg med solceller. När projektet är färdigställt kommer solvägarna kunna försörja fem miljoner människor med el.

  Projektet är ett samarbete mellan det franska vägbyggnadsföretaget Colas och franska solenergiinstitutet INES och kommer att vara fullbordat om 5 år.

  Den nya tekniken, även kallad Wattway, välkomnar all typ av trafik och kan enligt Colas hålla lika länge som vanlig vägbeläggning. Solcellerna är även vattentäta och har klarat sig helskinnade ur de snöplogstester som de utsatts för.

  Enligt Colas är franska vägar bara trafikerade 10 procent av tiden. Genom att belägga dem med de nya solcellerna kan de utnyttjas för elgenerering under resterande tid. Även gatlyktor, trafiksignaler och annan allmän belysning kommer att få sin beskärda del.

  Frankrikes miljö- och energiminister, Ségolène Royal, är mycket positiv till projektet och har föreslagit att kostnaden för de nya solvägarna bland annat ska täckas av en skatteökning på bensin.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.