Avtalet påskrivet – Arktis skyddas från kommersiellt fiske

Foto: Thomas Lowry

Stora delar av Arktis kommer skyddas i minst 16 år framöver. Ett flertal länder har enats om att utforska området vetenskapligt innan man släpper in fiske- och oljeföretag.

Förra året rapporterade Supermiljöbloggen att nio länder beslutat att att förbjuda kommersiellt fiske i vissa delar av Arktis. Nu har processen gått i hamn, och i veckan möttes länderna på Grönland för att skriva under avtalet.

De skyddade områdena är i nuläget täckta av is, men i framtiden kommer det varmare klimatet öppna upp nya farleder när isen smälter.

Fiskeindustrin lockas av Arktis eftersom varmare vattentemperaturer leder till att fiskbestånden flyttar länge norrut, samtidigt som traditionella fiskevatten blir överfiskade.

Men med det nya avtalet går fiskeindustrin bet på fångsten. Avtalet har beskrivits som banbrytande då det är första gången flera länder enas om ett lagligt bindande, förebyggande avtal om att skydda ett område från kommersiellt fiske innan fiske påbörjats.

De 16 åren kommer kunna förlängas i femårsperioder, om alla parter samtycker. Eftersom dessa vatten fortfarande är outforskade har man kommit överens om att låta forskare studera ekosystemet först, innan man släpper in kommersiellt fiske.

De nio länderna ska också påbörja gemensam vetenskaplig övervakning av den 2.8 miljoner kvadratkilometer stora regionen. På så vis kan man i framtiden fatta bättre underbyggda beslut kring ekonomiska aktiviteter i Arktis – inklusive jakten på de oljefyndigheter som misstänks finnas under havsbottnen.


SMB bevakar frågan om Arktis. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar