Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  EU-kolumn, Marita Ulvskog (S): En rödgrön majoritet i Europaparlamentet kan förändra EU:s klimatpolitik

  Foto: Socialdemokraterna

  EU står inför ett vägskäl. Allt tyder på att det är just nu är oerhört jämnt mellan de två stora partigrupperna i EU-parlamentet – den socialdemokratiska och den konservativa där Moderaterna ingår. Valresultatet i det svenska EU-valet kan komma att avgöra vilket block som blir störst.
  Valutgången är viktig för EU:s klimatpolitik för det kommande decenniet och vilken förhandlingsposition EU ska ha när de internationella klimatförhandlingarna går in i sin slutfas.
  När ländernas representanter träffades i ministerrådet i mars kunde de inte komma överens om unionens framtida klimatpolitik. Bland annat på grund av att Fredrik Reinfeldt vägrade stötta de länder som ville sätta siffror på klimat- och energimålen. Europaparlamentet ställde sig däremot bakom tre bindande mål till år 2030: ett för andelen förnybar energi, ett för minskningen av klimatutsläpp och ett för energieffektivisering.
  Det var ett viktigt steg framåt. Europaparlamentet vill att Europa ska göra mer för att hejda den globala uppvärmningen.
  Som ansvarig förhandlare i den socialdemokratiska gruppen vet jag att detta inte var lätt. Där ingår socialdemokrater från Polen, från Storbritannien och Danmark med starka åsikter och olika uppfattningar. Men vi enades om en linje. Det gjorde oss starka och det var det som gjorde skillnaden. Tillsammans med gröna partier och flera mittenpartier fick vi majoritet mot moderaternas partigrupp som motarbetade en ambitiös klimatpolitik
  Inför nästa mandatperiod är mitt besked tydligt. Klimatutmaningen kan inget land möta ensamt. Vi menar att EU ska gå före i klimatpolitiken och att omställningen kommer att stärka EU-ländernas konkurrenskraft och skapa nya jobb.
  En rödgrön majoritet i Europaparlamentet kan förändra EU:s klimatpolitik, och ställa tillrätta det otillräckliga förslag som den högerdominerade kommissionen nu lagt.
  Fler miljöengagerade socialdemokrater i Europaparlamentet är den kraft EU behöver för att göra om EU:s klimat och energipolitik, och skapa ett starkt stöd i EU inför de internationella klimatförhandlingarna.
   
  Marita Ulvskog
  Toppkandidat till Europaparlamentet (S)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.