Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Fjellner: Kritik mot frihandelsavtalen präglas av konspirationsteorier

  Foto: Christofer Fjellner
  Christofer Fjellner (M) svarar på debattartikel av Max Andersson (MP) om kritik mot frihandelsavtalen TTIP och CETA.
  Debattartikel av Max Andersson: ”EU behöver en ny handelspolitik som fokuserar på klimat, miljö och människor”
  Det är nästan skrattretande att höra hur Max Andersson oroar sig över Donald Trumps protektionism. Det är svårt att hitta något parti i Europaparlamentet som så konsekvent röstat för höga tullar och höga handelshinder som Miljöpartiet. Det är inte bara frihandelsavtalen med Kanada och USA som Andersson är emot. Han och MP vill inte ens låta fattiga länder som Ghana, Burma, Sri Lanka och Namibia handla med Europa utan att möta EU:s fulla tullmur.
  Anderssons kritik mot frihandelsavtalen präglas rakt igenom av konspirationsteorier. Hans största rädsla för Kanada-avtalet tycks vara att kapitlet med investeringsskydd skulle vara ett hot mot demokratin och rätten att reglera i allmänhetens intresse. Sanningen är att Sverige redan har 69 avtal med investeringsskydd men ingen gång har vi tvingats ändra våra regler gällande miljöskydd, folkhälsa eller arbetsmarknaden på grund av dessa. Det finns inte ett enda företag som ens fört en process mot Sverige trots att vi har världens tuffaste regler för skydd av miljö, folkhälsa och arbetstagares rättigheter.
  Däremot finns det krav i frihandelsavtal att bägge parter ska respektera grundläggande rättsprinciper och inte beslagta enskild egendom utan att ge ersättning. Det är så grundläggande regler att de redan finns inskrivna i vår svenska grundlag och i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det har både svenska och europeiska utredningar och studier gång på gång pekat på.
  Däremot finns det handelspolitik som främst skulle gynna klimatet och miljön. EU har nämligen under flera år tillsammans med världens andra största ekonomier försökt förhandla ett grönt frihandelsavtal som skulle sänka tullar på miljövänliga och miljöförbättrande varor, alltifrån luftrenare, biobränslen och turbiner för vindkraftverk till tåg. Men detta frihandelsavtal har Anderssons gröna kollegor i Europaparlamentet med näbbar och klor motverkat. I vintras gick det till och med så långt att inget avtal kom till stånd i när förhandlingarna skulle slutföras, främst på grund av en ovilja att sänka tullar på cyklar. Just lägre tullar på cyklar var en fråga som MP:s gröna grupp då kämpade emot.
  Det spelar ingen roll om det är rika länder som USA och Kanada eller fattiga länder som Botswana, Swaziland eller Pakistan – MP gillar inte handel. Kanske är det så att tillväxtkritiken fortfarande är viktigare än tillväxt, jobb och välstånd. MP:s motstånd mot frihandel har till och med gått så långt att de motarbetar tullsänkningar till och med när det handlar om att hjälpa världens fattiga eller göra miljövänliga varor mer konkurrenskraftiga. Det är inget annat än unken protektionism.
  Christofer Fjellner
  Europaparlamentariker (M)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.