Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Föräldravrålet: Öppet brev till klimat- och miljöminister Åsa Romson och kollegor i den svenska delegationen vid COP 21

  Politikerna måste ge klimatfrågan högsta prioritet från och med nu, det skriver Catarina Rolfsdotter-Jansson, talesperson för Föräldravrålet.

  Vem är viktigast att värna om? De som har barn svarar garanterat barnen. De som inte har barn svarar säkert även de – barnen. Vi har en nedärvd instinkt att se till dem som är sårbara, dem som är beroende av oss. Ändå behandlar vi tillståndet för vår planet som en lätt förkylning, trots att den – för att citera professor Johan Rockström – har cancer. Planeten som ska fungera som våra barns hem, och som deras barns hem, är illa ute.

  Föräldravrålet startades 2012 av några helt vanliga privatpersoner som kände frustration över att så lite händer i klimatfrågan. I dag leder Föräldravrålet en internationell koalition med föräldra- och klimatgrupper under uppropet Our Kids’ Climate som siktar på hundratusentals underskrifter till FN:s klimatmöte i Paris. Vi kommer kanske att ses i Paris, vi åker dit för att tillsammans med representanter för de andra organisationerna i koalitionen marschera för våra barn, hand i hand med dem, eller med deras ansikten som masker framför våra ansikten.

  Vi är mammor, pappor, bonusföräldrar, gudföräldrar, farföräldrar, morföräldrar och vänner. Vi vägrar att lämna över en värld där klimatet hotar att gå mot kaos. Därför vrålar vi för våra barn, för världens barn och för framtidens barn. Vi vill jobba mot ett förakt för jorden och naturen, mot ett slöseri av resurser och en förstörelse som barnen varken deltagit i eller kunnat begränsa konsekvenserna av. Föräldravrålet tar inte ställning partipolitiskt – klimatfrågan angår alla.

  För mig var det ett lätt val att tacka ja till att bli en av tre talespersoner i Sverige. Jag har själv arbetat med hållbar utveckling i 20 år som skribent, moderator och föreläsare och jag har sett stora saker hända fort. Jag har även sett det ta evigheter för mindre viktiga beslut att fattas. I dagarna modererade jag ett seminarium på Lunds Universitet med titeln ”How do we reach zero climate impact?” där Stefan Nyström från Miljömålsberedningen förtjänstfullt presenterade det arbete som beredningen är satt att genomföra. Han berättade bland annat om lovande diskussioner om klimatlagstiftning. Stefan avslutade med en bild på sin yngsta dotter. Att det är hennes och andra barns framtid han har i fokus i sitt arbete rådde det inga tvivel om.

  Under seminariet talade vi en hel del om Sverige som föregångsland. Om kraften i de mindre sammanhangen – Sverige är ju ett litet land med en bråkdel av världens utsläpp av växthusgaser – för att påverka de större. Om hur företag och institutioner väljer att divestera, hur städer planerar för att bli självförsörjande på förnybar energi. Om Sveriges möjlighet att visa att det går, och hur man gör. Vi pratade om lundaforskarna Astrid Kanders och Magnus Jiborns klimatkalkyl som visar på fördelarna med att vår industri drivs av så ren energi. I salen satt unga studenter med oro i blicken, deras viktiga frågor ropade efter handling.

  I egenskap av talesperson för Föräldravrålet och medgrundare av Our Kid´s’ Climate skriver jag detta för att uppmana er att inför ert svåra arbete under och efter Parismötet utgå från era eller andras barn. I varje beslut. Gå tillbaka till den kärleken och omtanken varje gång det tar emot. Använd den som bränsle. För det tar emot att gå före, att hitta vägen och att röja den.

  Föräldravrålet uppmanar samtliga politiker att:

  1. Ge klimatfrågan högsta prioritet från och med nu.
  2. Göra det lätt för privatpersoner att leva klimatvänligt.
  3. Göra Sverige till ett föregångsland inom klimatområdet.

  Om ni tappar modet, läs Föräldravrålets klimatantologi ”Bevare oss väl” som släpps i dagarna. Vi skickar ett ex till er. Där har många kloka experter och eldsjälar reflekterat över denna vår ödesfråga.

  Fakta i saken saknas inte. Björn Ranelid brukar säga att vi ska bära våra barn som den sista droppen vatten. Ni har våra barns framtid i era händer. Vi räknar med ert mod.

  Catarina Rolfsdotter-Jansson, moderator, föreläsare och journalist med hållbar utveckling som specialområde. Talesperson Föräldravrålet.

  ___

  Gå in och skriv på Our Kids’ Climate´s upprop på www.foraldravralet.se. Christiana Figueres (högsta FN-ansvariga för COP 21) skrev på samma dag koalitionen lanserades.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra