Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Greenpeace: ”Haglöfs! Bli en föregångare istället för en förorenare!”

  ”Greenpeace har testat luften i några av de största friluftsmärkenas butiker runt om i världen. Resultaten, från bland andra Haglöfs butiker i Stockholm och Oslo, presenteras i en rapport idag”, skriver Lina Burnelius, kampanjledare för Detox Outdoor, Greenpeace Sverige, idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.

  Vi hittade 60 gånger högre halter av dessa skadliga kemikalier i luften i friluftsbutiker än vad som finns i vanliga rum och i butiker som inte säljer friluftsutrustning och upp till 1000 gånger högre halter jämfört med vanlig utomhusluft. En av de ställen där vi uppmätte högst halter av skadliga flourkarboner var Haglöfs butik i Oslo.

  Friluftsindustrin fortsätter att använda stora mängder flourkarboner, så kallade PFAS, för dess smuts- och vattenavstötande egenskaper. Detta trots att forskningen sedan länge påvisat att flourkarboner är kemikalier som både kan hämma reproduktionen, främja tillväxten av tumörer och verka hormonstörande.

  Att vi hittar flourkarboner i så hög koncentration i Haglöfs butiker visar att företaget bär ett stort ansvar för spridningen av dessa skadliga kemikalierna till naturen. Inte minst eftersom att det idag finns flourkarbon-fria alternativ som också håller oss naturälskare torra och varma.

  Att det finns produkter med skadliga kemikalier i innebär att det samtidigt finns fabriker som släpper ut okända mängder av dessa ämnen i den omgivande miljön. Senare bär dessutom vi konsumenter, utan att veta om det, med oss dessa skadliga kemikalier ut i naturen där de blir kvar i flera generationer. Halterna byggs dessutom hela tiden på, eftersom naturen har svårt att bryta ner dem, just eftersom de är framtagna för att stå mot naturens olika element så som vind och vatten.

  Förra sommaren larmade vi om att vi hittat flourkarboner på några av de mest avlägsna platserna på jordklotet, som vid Treriksröset och i blodet hos isbjörnar.

  Många märken gör idag anspråk på att ha löst problemet genom att byta från långkedjiga till kortkedjiga flourkarboner, men i själva verket inbär det att bara att man ersatt en grupp av farliga kemikalier med en annan. Nu framkommer allt fler vetenskapliga bevis på skadliga egenskaper även hos kortkedjiga flourkarboner. Inte minst visar forskning att kortkedjiga flourkarboner avdunstar lättare från produkterna, vilket gör att de kan tas upp i blodet genom inandning.

  Det här är alltså kemikalier som kan vara mycket skadliga för hälsan. Varken som anställd, eller som konsument, ska du behöva oroa dig när du står i butiken. Du skall inte behöva undra om jackan du köper eller säljer sprider de här ämnena till naturen, eller om du utsätter dig för skadliga kemikalier. Det faktum att vi upptäckt så förhöjda värden i Haglöfs butiksluft väcker också frågor kring arbetsmiljö och i vilken grad butiksanställda utsätts för orimliga hälsorikser.

  Över 200 forskare från hela världen uppmanar friluftsindustrin att genast sluta använda flourkarboner i konsumentvaror just på grund av deras skadliga egenskaper.

  Friluftsbranschen har ett extra stort miljöansvar. De säljer sina produkter med budskap om fantastiska naturupplevelser. Då är det oärligt att samtidigt använda skadliga kemikalier när det finns funktionella alternativ som inte innebär obehagliga följdverkningar.

  Haglöfs behöver snarast skriva på ett Detox-åtagande och avgifta hela sin produktionskedja nu.

  Lina Burnelius
  kampanjledare för Detox Outdoor, Greenpeace Sverige

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.