Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Håll Sverige Rent: ”Inkludera värstingen fimpen och annat småskräp i boten”

  Foto: Håll Sverige Rent

  En miljard fimpar slängs varje år på våra gator och torg. Det är dags för regeringen att se över lagstiftningen kring nedskräpningsboten, skriver Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

  Den nedskräpningsbot som infördes för fyra år sedan används knappt av polisen. Samtidigt erfar Håll Sverige Rent att nedskräpningen ökar.

  En översyn av lagstiftningen kring boten borde genomföras, både för att undersöka om det är dags att inkludera cigarettfimpar, tuggummin och annat småskräp i boten och om det finns en möjlighet att kommunerna eller någon annan aktör kan ta över hanteringen av boten.

  Sedan 10 juli 2011 har polisen haft möjlighet att bötfälla personer som skräpar ned på en allmän plats. Polisen kan bötfälla folk som till exempel kastar små mängder snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor och engångsgrillar.

  Dock ville inte regeringen utvidga det straffbara området när man tog fram den nya lagstiftningen, eftersom det i många fall bedömdes som orimligt om varje regelöverträdelse skulle leda till straffrättsligt ansvar. Därför bestämde regeringen att vissa ”småskräp” skulle vara undantagna från den nya boten, om kastandet av skräpet var helt obetydligt ”med hänsyn till det intresse som är avsett att skyddas”.

  Exemplen på småskräp är hämtade från skrivningar i mycket gamla förarbeten. Exempelvis tas Lagrådets skrivningar från 1970 (!) upp i förarbetena till dagens bot. I gamla förarbetena sägs det att ”bagatellartade handlingar som att kasta bort en enstaka bussbiljett eller cigarettfimp eller liknande i regel måste falla utanför det straffbara området”. Det är exakt samma småskräp som nämns i Riksåklagarens föreskrifter om ordningsbot om nedskräpningsförseelse, framtagen år 2011. På 70-talet kanske fimpen och tuggummit inte var ett stort problem, kanske saknade det betydelse om någon kastade en fimp då. Men så är det inte idag.

  Förra året skrevs det ut 90 böter i hela landet mellan januari och maj. I år skrevs det enbart ut 69 böter under samma period. Samtidigt uppskattar Håll Sverige Rent att det slängs ungefär en miljard fimpar om året på gator och torg. Fimpar står för runt 60 procent av allt skräp. Förutom att fimpar förfular vår miljö innehåller de giftiga ämnen som nickel, kadmium och plast som gör att de bryts ned långsamt. Fimparna stannar därför kvar i miljön om inte någon plockar bort dem.

  En fimp på gatan må vara ringa, men en miljard fimpar går inte att beskriva på något annat sätt än som ett betydande samhällsproblem. Håll Sverige Rent anser därför att cigarettfimpen, liksom allt annat småskräp, bör inkluderas i nedskräpningsboten. Dels utgör det en viktig signal för allmänheten att det mest frekventa skräpet i Sverige faktiskt omfattas av en bot, dels är det enklare för den som skriver ut boten eftersom man slipper den svåra gränsdragningsproblematiken som uppstår när någon kastar ett mindre skräp. Den som skriver ut boten slipper helt enkelt fundera på om nedskräpningen är straffbar eller inte.

  Håll Sverige Rent tycker att det är dags att regeringen ser över lagstiftningen kring nedskräpningsboten, så att den anpassas till dagens nedskräpningssituation. Inkludera allt småskräp, inklusive cigarettfimpen och tuggummin och se till att polisen prioriterar boten eller undersök om någon annan aktör, som exempelvis kommunen, kan ta över hanteringen av boten.

  Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra