Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    När bilsamhället först växte fram såg det offentliga till att det fanns bensinstationer även i småorter, trots att de inte alltid var lönsamma. När transportsystemet nu måste transformeras och lämna det fossila till historien är tänket ett annat. Nu tycks den inslagna vägen endast bestå av laddstolpar som på marknaden är lönsamma. De kaosartade laddningsköerna på väg till fjällen är därför inte förvånade, menar Annie Croona i veckans krönika.

    KRÖNIKA Varje gång det är sportlov, särskilt när det är stockholmarnas tur, är det samma visa. Fjällen överbefolkas av storstadsbor (varav några beklagar sig över att fjällen överbefolkats av storstadsbor) – och kvällstidningarna rapporterar om det fruktade elbilskaoset.

    Vägar som riksväg 70, som går från Enköping till Idre, är betydligt mer trafikerade under sportlovsveckorna än under övriga veckor. När allt fler gör resan till skidorterna med elbil innebär det förstås att trycket på laddstolparna utmed sträckan ökar. Alltså: det blir kö. Lång kö.

    Uppenbarligen behövs alltså fler laddstolpar (och, förstås: storsatsningar på järnvägen så att fler kan ta tåget). Men det är inte lönsamt, resonerar man, på sträckor som är lågtrafikerade större delar av året. Tänk om vi skulle ha resonerat likadant med bensinstationer: här passerar ju inte så många, så vi struntar i bränsletillgången. Folk får planera bättre! 

    Fossilsamhällets infrastruktur och normer fungerar inte för elbilen

    Men nej, så säger vi ju inte. Och när bilsamhället växte fram bestämde vi oss för att det ska finnas bensinstationer även i småorter, till exempel längs vägarna som leder från storstäderna till fjällvärlden – trots att de nog är ganska folktomma majoriteten av årets dagar.

    Det hela visar att vi fortfarande är fast i fossilsamhället, men också i en ekonomi där snabb vinst är det enda som räknas. Vill vi att människor ska ställa om måste vi ju satsa på det som gör omställningen möjlig. I det här fallet: få upp fler laddstolpar.

    Omställningen av fordonsflottan kommer dock med en utmaning: det tar ju längre tid att ladda en elbil än att tanka en fossilbil. Dagens infrastruktur är inte gjord för det. Boende i orter längs väg 70 och liknande vägar vittnar om hur turisternas bilar tar över hela kvarter, och lokal service ställs inför en utmaning när bilägarna vistas längre på orten i samband med laddning. 

    Inte ens olönsamma laddstolpar kan politikerna bjussa på

    Det går inte att komma ifrån att mängden bilar är ett problem, och därför kan lösningen inte begränsas till fler laddstolpar. Vi måste också titta på kringliggande infrastruktur och våra resebeteenden överlag. Inte minst behöver vi utmana normen att ta bilen. 

    Förvisso görs resorna till fjällen ofta med full bil – bilresor görs annars ofta med bara en resenär i bilen – och bil kan krävas för att få med sig packning och ta sig till och från backar och spår. Men det finns också andra lösningar, såsom att skapa fler skidvänliga buss- och tåglinjer, och att se till så att hälften av fjällturiststugorna och hotellrummen har bytesdag på lördagen och den andra hälften på söndagen. Enbart med den senare förändringen lär laddköerna halveras.

    Det finns väldigt många lägen där bilen används av ren vana, och för att hela samhället är utformat efter bilismen. Jag tänker att omställningen från bensinbil till elbil trots allt är en ganska liten förändring för den enskilda när infrastrukturen väl kommit ikapp. Det är ju fortfarande en egen bil, med alla bekvämligheter intakta. Alltså är det ett gyllene läge för politiker som är rädda för att lägga fram förslag som kan upplevas som frihetsinskränkande. Men inte ens det kan politikerna bjussa på.

    Vi måste helt enkelt börja med de lågt hängande frukterna. Att bygga fler laddstolpar är ett exempel, att satsa på minskad bilism i storstäder, där det finns stora möjligheter att gå, cykla och åka kollektivt, är ett annat.

    Kommande veckors tidningsartiklar kommer antagligen, traditionsenligt, att kretsa kring lidandet i den milslånga kön till laddstationen. Återigen kommer någon att påpeka att det inte är lönsamt med laddstationer på så kallade turiststräckor. Någon kommer att tveka kring att köpa en elbil.

    Men den här gången kanske någon, till exempel du, påpekar att vi en gång i tiden smällde upp bensinstationer på löpande band – och att de flesta står kvar på samma plats än idag, även längs riksväg 70.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.