Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Nils Hannerz, IKEM: ”Gynna den produktion som är mest klimateffektiv”

  Foto: IKEM

  Det största problemet i klimatpolitiken är inte otydlighet – utan att den fokuserar fel. När ska Naturskyddsföreningen inse det uppenbara?

  David Kihlberg kritiserar regeringen kring otydligheter i klimatpolitiken (SMB 24/3). Det är dock inte det största problemet, vilket jag anser är att både regering och Naturskyddsföreningen missar uppenbara saker.

  Med uppenbara saker menar jag följande:

  • Klimatproblemen är globala och vi lever i en global ekonomi. Därför krävs en klimatpolitik som förhåller sig till det.
  • Konsumtion driver utsläpp. Ingen produktion av energi, varor eller transporter sker utan en efterfrågan av varor och tjänster.

  Det är stor risk att hårdare lokala utsläppskrav leder till att utsläppen flyttar någon annan stans där kraven är lägre och därmed utsläppen ökar, det som brukar på expertspråk kallas ”leakage”.

  Befintlig produktion flyttar inte lätt, men däremot påverkas var nya anläggningar hamnar. Är det någon som är insatt i frågorna som tror att utsläppen blir mindre av att produktion sker på platser med lägre krav? Så länge inte konsumtionen förändras är det stor risk att ökade krav lokalt i EU leder till ökade utsläpp globalt.

  Naturskyddsföreningen argumenterar därför galet. David Kihlberg må vara tydlig i sina krav, men han har fel krav. Det som behövs är en politik som bygger på att öka möjligheterna för en klimatvänligare ekonomi.

  Var utsläppen sker på jorden är egentligen ointressant. Vad som i stället är intressant är:

  Faktabaserad, teknikneutral, opinionsbildning som ökar viljan att konsumera klimatsmarta alternativ.

  När viljan att betala extra för klimateffektivare produkter ökar kommer investeringarna i sådan produktion öka. Där har ju så klart välmående länder ett extra ansvar, det är i västvärlden viljan att betala extra kommer bli störst först. Det ser vi redan i dag inom områden som biobaserad plast. Organisationer som Naturskyddsföreningen kan här spela en viktig roll. Samhället kan bidra genom att styra offentliga inköp och ta fram långsiktiga styr- och mätmedel. Åsa Romson (MP) talade själv om behovet av ett konsumtionsorienterade sätt att mäta och styra innan hon blev minister. Varför inte hjälpa henne nå ut med sådana tankar och initiativ? USA arbetar med initiativet ”Prefered Biobased” – det är inspirerande!

  Effektivisera produktionen av varor.

  Det innebär att driva en politik som hela tiden försöker gynna den produktion som är mest klimateffektiv. Eftersom svensk industri är klimateffektiv skulle det kunna innebära att Naturskyddsföreningen skulle börja propagera för att industriproduktion ska flyttas till Sverige. Det kanske låter konstigt för en del, men det skulle kunna bidra till att minska utsläppen. Det har klok miljörörelse i andra nordiska länder insett också.

  David. Vad kan vi uppnå om vi vågar inse i debatten att det inte spelar klimatet så stor roll var utsläppen sker? Varför är inte dina krav mer fokuserade på att flytta debatten till en konsumtionsorienterande debatt i stället?

  Nils Hannerz, ansvarig industriell bioekonomi, IKEM – Innovations och Kemiindustrierna

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra