Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Men istället för att planera för minskad vägtrafik gör regeringen storsatsningar på nya bilvägar – och ansvariga ministrar kör i 70 kilometer i timmen på en 40-väg.

  I dag står transportsektorn för nära en tredjedel av Sveriges fossila utsläpp och vägtrafiken utgör 93 procent av utsläppen från inrikes transporter. För att nå klimatmålen fokuserar regeringen gärna på elektrifiering – elbilar målas ofta upp som lösningen på problemet. Trafikverket håller med:

  Eftersom vägtrafiken utgör omkring 85 procent av persontransportarbetet och 50 procent av godstransportarbetet så är det ofrånkomligt att vägen till att nå klimatmålen i första hand handlar om att göra vägtrafiken fossilfri. Eldrift måste dominera i vägtrafiken inom ett par decennier, huvudsakligen genom batteridrift men även genom bränsleceller. 

  Men nyligen slog klimaträttsutredningen fast att elektrifiering inte räcker – vi måste också minska bilresandet. Utredningen konstaterar att Trafikverket borde få instruktioner om att planera för åtgärder som leder till att fler går, cyklar och åker tåg. Regeringen skriver själva i den nationella strategin för elektrifiering att transporteffektivitet är en viktig förutsättning för att nå klimatmålen. 

  Ändå är det inte bara järnvägen som är tydlig vinnare i den nya nationella infrastrukturplanen – även vägtrafiken drar vinstlotten. Planen innehåller nämligen stora investeringar i vägtrafiken, inklusive nya vägar, även i tätort (bland annat Tvärförbindelse Södertörn i Stockholm). Dessutom får cyklisterna nöja sig med ynka 2,7 miljarder av den totala summan på 881 miljarder.

  Samtidigt som biltrafiken behöver minska drastiskt ses infrastrukturminister Tomas Eneroth och energiminister Khashayar Farmanbar köra i 70 kilometer i timmen på en 40-väg, något som avslöjades av satirsajten CAR Sverige. Undrar om statsminister Magdalena Andersson visste vad hon gjorde när hon satte två bilnördar på departementet, skojar infrastrukturministern i bilen. Den frågan ställer vi med.

  Tomas Eneroth och Khashayar Farmanbar kör bil. Filmen finns publicerad på Regeringskansliets hemsida.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!