Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bolsonaro säljer ut Amazonas till Coca-Cola och Heineken

  Foto: Pexels / Tom Fisk

  Det är få som har missat hur Amazonas vanvårdats av Brasiliens högerregering med president Jair Bolsonaro i spetsen. Skräcksiffror om årliga skövlingar vars yta kan jämföras med Skåne, samt nya oroväckande uppgifter om att regnskogen börjat läcka koldioxid. Nu vill regeringen göra det möjligt för privata företag att “adoptera” regnskogen.

  Projektet har den brasilianska regeringens döpt till “Adopt a park”. Vid första anblick kan det verka som att regeringen insett vikten av en bevarad regnskog. Tyvärr verkar syftet inte vara att skydda regnskogens rika biologiska mångfald eller viktiga funktion som kolsänka. Istället verkar regeringen insett att det går att tjäna pengar på att sälja ut regnskogen till storföretag – och att det får både regeringen och företagen att verka klimatvänliga.

  ETC rapporterar om projektet som går ut på att företag kan “adoptera” regnskog till kostnaden nio dollar per hektar. Totalt ska olika naturskyddsområden till en yta av 15 procent av den brasilianska regnskogen finnas tillgänglig för “adoption”. Regeringen hoppas att det ska generera omkring 4,9 miljarder årligen. Företagen som “adopterar” ska officiellt ansvara för skyddandet och bevarandet av sin del av regnskogen.

  Enligt ETC har projektet kritiserats av miljörörelsen för att företag genom att adoptera skog kan lätta på sitt klimat- och miljösamvete, men att det i praktiken kan leda till greenwashing. Risken finns att företagen tillgodoser sig upptaget av koldioxid som regnskogen har som klimatkompensation och kan då öka sina utsläpp på andra håll.

  Coca-Cola är det företag som “adopeterar” den största delen, ett företag som bidrar till massiv plastförorening och stora växthusgasutsläpp när plastflaskorna bränns i utvecklingsländer utan återvinningssystem.

  Istället menar kritiker att det bör vara statens uppgift att skydda skogen, Maria Rydlund sakkunnig för tropisk skog vid Naturskyddsföreningen, förklarar i ETC:

  Det måste vara statens ansvar. Ekonomiska intressen kan inte få villkora skydd. Här sker det dessutom på bekostnad av urfolken som hittills förvaltat och skyddat delar av Amazonas och som nu fråntas sina rättigheter.

  Men att förvänta sig det av regeringen Bolsonaro är tyvärr något som verkar långt borta. SMB har tidigare rapporterat om hur miljöskyddet av Amazonas försämrats sedan Bolsonaro kom till makten 2019. Nu rapporterar ETC även om att ett nytt lagförslag röstats igenom i underhuset och nu ska prövas i överhuset, går det igenom där med slopas kravet på miljölicens för att exploatera regnskogen för jordbruk, damm och vägbyggen, skogsavverkning och boskapsuppfödning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra