Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Domstolen: Preemraff bör få tillstånd

  Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Preem

  Mark- och miljödomstolen anser att Preem bör få ja till att bygga ut oljeraffinaderiet utanför Lysekil. Nu hänger avgörandet på att regeringen stoppar utbyggnaden.

  Domstolen menar i sitt yttrande till regeringen att miljöbalkens stoppregel inte kan användas för att stoppa en verksamhet som ingår i EU:s handel med utsläppsrätter. De menar också att klimatlagen inte spelar någon roll vid prövning av enskilda verksamheter.

  Domstolen föreslår inte heller någon tidsbegränsning för utsläppen, vilket Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Västra Götaland har föreslagit. Enligt deras tolkning är Sveriges klimatmål inte värda någonting.

  Om Preemraff byggs ut kommer anläggningen släppa ut ytterligare 1 miljon ton koldioxid om året. Oljebolaget pratar om att bidra till grön omställning, men motsäger sig alla bindande löften och tänker inte göra något som inte är ”ekonomiskt lönsamt”. Världsledande klimatforskare som Johan Rockström och Kevin Anderson har påpekat att en utbyggnad strider mot både Sveriges klimatmål och Parisavtalet.

  Nu hänger allt på att regeringen tar sitt förnuft till fånga och går emot domstolens linje. En utbyggnad skulle strida både Beslut från regeringen väntas inte förrän om flera månader.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!