Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Företags ökade koldioxidutsläpp döljs bakom ekonomisk tillväxt

  Nike döljer utsläpp med ökad tillväxt. Foto: Justcreativestock / Pixabay

  Stora företag som Nike och H&M säger att deras klimatpåverkan har minskat, samtidigt som utsläppen i realiteten har ökat. Kopplingen till ekonomisk tillväxt är bara ett sätt att undanhålla verksamheters klimatpåverkan i dagens frivilliga klimatberäkningssystem.

  Det här visar The Guardians granskning av företags klimatredovisning kopplat till systemet CDP, Carbon Disclosure Project, som i sin tur är kopplat till Carbon Disclosure Leadership Index där företag listas utifrån sitt klimatarbete. 

  Problematiken som granskningen belyser är att företagens klimatutsläpp är kopplade till deras omsättning. Det innebär att företag som ökar sina koldioxidutsläpp kan dölja det genom att öka omsättningen, den så kallade utsläppsintensiteten.

  The Guardian exemplifierar detta med Nikes klimatrapport för 2020 där det beskrivs hur företagets utsläpp ökade med en procent. Men i beräkningen ”kompenserades” utsläppen av en sju procents intäktsökning. Resultatet blev att Nike totalt sett beräknades ha minskat sina klimatpåverkande utsläpp med över 5 procent under 2019 – trots att utsläppen i realiteten hade ökat. I CDP-indexet fick Nike dessutom betyget A-.

  H&M är ett annat företag som The Guardian kan visa gjort en liknande beräkning där utsläppen i realiteten ökat, men där den ekonomiska tillväxten dolt ökningen. 

  Granskningen pekar även på hur andra mätmetoder kan dölja stora utsläpp. Till exempel delas företagens utsläpp in i de direkta utsläpp som kontrolleras av företaget (scope 1), de indirekta utsläpp som uppstår vid produktion av inköpt energi (scope 2) samt de indirekta utsläpp som ligger längre upp eller ner i värdekedjan (scope 3). Här kan företag till exempel välja att inte redovisa samtliga utsläpp i scope 3, vilket också kan få deras totala utsläpp att se betydligt lägre ut.

  Det här är inte en smickrande bild av varken företags klimatberäkningar eller klimatindex som CDP:s. Samtidigt finns även nackdelar för företagen. De som exempelvis blir bättre på att rapportera utsläpp inom alla tre utsläppskategorierna kommer totalt att kunna få högre beräknade utsläpp. 

  Ett sätt att komma runt den här problematiken är att göra så att alla företag får samma regler för hur de ska rapportera sina klimatpåverkande utsläpp och sluta göra företagens klimatarbete till ett frivilligt extrajobb.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!