Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Grilla kyckling – bu eller bä för miljön?

  Kronfågels reklamfilm
  Foto: Från Kronfågels reklamfilm Foto: Kronfågel

  SMB fick en läsarfråga om Kronfågel får säga att grillning av kyckling är ”bättre för miljön”, något de bland annat påstår i en av sina reklamfilmer. Vi bestämde oss för att granska det här med utgångspunkt i marknadsföringslagen om att miljöpåståenden ska kunna styrkas och inte får vara vilseledande.

  Vi kan först och främst konstatera att huruvida kycklingkonsumtion kan ses som miljösmart eller inte beror helt på vad man jämför med. I reklamfilmen förekommer miljöargumentet att kyckling är bättre för miljön, men inte i relation till vad.

  I jämförelse med de allra flesta vegetabiliska alternativ har kyckling en betydligt högre påverkan på både miljö och klimat. Enligt Världsnaturfondens jämförelser har exempelvis kyckling mer än dubbelt så hög klimatpåverkan som baljväxter. Kycklingarna utfordras dessutom ofta med hårt besprutad soja från Sydamerika, vilket driver på förlusten av biologisk mångfald. Kycklingindustrin är också den enda i Sverige som tillåts använda antibiotika, vilket har lett till att det finns antibiotikaresistenta bakterier hos svenska kycklingar.

  Om man däremot ställer kycklingens klimatpåverkan mot annat kött har kycklingen klara klimatfördelar. Utsläppen per kilo kött är många gånger lägre än för exempelvis nöt och gris. Kronfågels påstående om klimatsmart grillning förutsätter alltså att konsumenten byter från annat animaliskt kött till kyckling, inte från grönsaker till kyckling.

  Det finns också bättre och sämre sätt att grilla när det handlar om påverkan på miljön. Till exempel listar Naturskyddsföreningen 5 tips för en miljösmart grillning. Det handlar bland annat om att välja bort fossila produkter som tändvätska och gasol.

  Svenskar gillar att grilla – tolv procent av befolkningen uppger att de grillar varannan dag sommartid – men det allra mest miljösmarta är egentligen att istället laga middagen på elspisen. Sverige har en i princip usläppsfri elmix, vilket gör spistillagning betydligt bättre för miljön och klimatet än att bränna upp kemikaliestinn grillkol. I Kronfågels reklam ges dock inga konkreta tips på miljösmarta grillmetoder eller alternativ tillagning.

  Utifrån vår granskning kan vi konstatera att det inte finns några tydliga bevis i reklamfilmen som stärker Kronfågels påstående om att grillning av kyckling alltid är bättre för miljön, och att den inte heller innehåller tips om mer miljövänliga eller klimatsmarta sätt att grilla. Kampanjen skulle utifrån det här kunna ses som vilseledande eftersom miljöpåståendena inte är stärkta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!