Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Expressen avslöjade i förrgår att ett flertal kontroversiella klimatförnekare och lobbyister haft direkt inflytande över Sverigedemokraternas politik. Det visar sig nu att även Moderaterna bjudit in samma klimatförnekare att föreläsa.

  Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson, tidigare miljötalesperson för partiet och nu representant i näringsutskottet, har under fler år fått hemlig hjälp i sitt politiska arbete av personer som öppet kallar sig klimatförnekare. Att Sverigedemokraterna är klimatskeptiker är däremot ingen större nyhet. Tidigare har Fransson, tillsammans med partiets pressekreterare Martin Kinnunen, svarat på frågan om huruvida Sverigedemokraterna har någon miljöpolitik så här:

  Självfallet! Vår uppfattning skiljer sig dock från övriga riksdagspartier då vi faktiskt tagit oss tid att sätta oss in noggrant i klimatvetenskapen och tagit ställning därefter, i stället för att bara följa strömmen.

  Men att ”sätta sig in i klimatvetenskapen” har alltså inneburit att bjuda in klimatskeptiker att sätta partiets agenda, vilket varit tydligt i deras klimatpolitik. Supermiljöbloggen har vid ett flertal tillfällen lyft att partiet förnekat klimatförändringarna och målat sin klimatpolitik efter den klimatskeptiska paletten.

  Att Sverigedemokraterna inte är välkända för att profilera sig i miljöfrågorna i enlighet med vetenskaplig konsensus är alltså inte något nytt (läs mer här, här och här.) Många har anat mönstren under en lång tid, men nu finns det svart på vitt att Sveriges tredje största parti i hemlighet låter minst sagt tveksamma miljöförvillare direkt styra deras politik. Sverigdemokraterna är en av Sveriges största politiska spelare, och det får ändå sägas vara problematiskt när representanter för ett så etablerat parti ger legitimitet till – och låter sina åsikter styras av – kontroversiella klimatförnekare.

  En av de mest framstående klimatskeptikerna i Franssons nätverk är Lars Bern, som 2008 skrev en mycket kritiserad debattartikel i Svenska Dagbladet om hur klimatlarmen överdrivs. Ett flertal gånger har Fransson, som då satt i miljö – och jordbruksutskottet, låtit Bern påverka partiets miljöpolitik genom kontrolläsning och redigering av debattartiklar och riksdagsinlägg. Dessutom har Bern bjudits in till Sverigedemokraterna för att föreläsa om sina klimatskeptiska ideér.

  Tjänster och gentjänster

  Man har också tagit hjälp av flera personer med kopplingar till sajten Stockholmsinitiativet, som Expressen beskriver som ”ett slags nav för svenska klimatförnekare”. 2010 utsågs Stockholmsinitiativet till ”Årets förvillare” av föreningen Forskning och Folkbildning. Flera av representanterna, däribland Jonny Fagerström och ordförande Per Welander, har haft direkt påverkan på Sverigedemokraternas miljöpolitiska program, och har i gengäld fått gentjänster av Fransson.

  En annan av Stockholmsinitiativets representanter i Franssons nätverk är Peter Stilbs, som bland annat annat underkänt FN:s klimatpanel IPCC och deras slutsatser angående den akuta globala uppvärmningen. Stilbs har likt tidigare kontakter påverkat Franssons texter, som i sin tur lobbade för att Stilbs skulle få skribentuppdrag hos sajten Nyheter Idag, som tagit emot pengar av SD. Fransson själv är inte främmande för att kritisera IPCC, då han i en debattartikel från 2014 uppger att han tycker klimatpanelen ”många gånger presenterar slutsatser som de inte har täckning för”.

  Timbro och Moderaterna

  Under 2012 hade Fransson gedigen mejlväxling med Lydia Wålsten, projektledare på tankesmedjan Timbro, som har starka kopplingar till branschföreningen Svenskt näringsliv. Vid tidpunkten arbetade Wålsten med miljö, tillväxt och konsumtion på Timbro, och uppmuntrade Fransson till fortsatt kritik av subventioner för vindkraft och annan förnyelsebar energi. Fransson frågade senare i ett mejl om Wålsten kunde tänka sig att ”understödja mig med saker inget annat parti vågar dryfta”.

  Om Sverigedemokraternas samarbete med klimatförnekare inte är så förvånande, förefaller det mer överraskande att vissa företrädare för Moderaterna också verkar haft kopplingar till kontroversiella klimatförnekare och lobbyister.

  I Expressens artikel försvarar sig nämligen ovan nämnda Lars Bern att han välkomnats att föreläsa för SD om sin syn på klimatfrågan med argumentet att Moderaterna gjort samma sak.

  Expressen: Men Josef Fransson bjöd till och med in dig att föreläsa på riksdagskansliet.

  – Ja, det gjorde Moderaterna också. Blir jag inbjuden av ett riksdagsparti att föreläsa och tala om vad jag har för uppfattning i en vetenskaplig fråga så ställer jag upp, säger Lars Bern.

  Faktaresistensen

  Så även Moderaterna har bjudit in Lars Bern att prata om sin uppfattning i klimatfrågan. I detta väcks samtidigt frågor kring Moderaternas analys- och kommunikationschef Per Nilsson. Under Almedalsveckan 2010 presenterade Nilsson, som då arbetade som konsult hos Demoskop, en undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Stockholmsinitiativet om allmänhetens attityder och kunskap om klimatfrågan. Efteråt följde en debatt under rubriken ”Lurar media allmänheten med klimatkrisen?” där bland andra Stockholmsinitiativets Lars Jonsson och Peter Stilbs medverkade. Nilsson blev visserligen inte anställd av Moderaterna förrän tre år senare, och man kan argumentera för att hans kontakt med Stockholmsinitiativet endast var på grund av att hans dåvarande arbete hos Demoskop krävde det.

  Men 2011 skrev även Nilsson en rapport om vindkraft på uppdrag av lobbyistgruppen Timbro. Rapporten handlade om vindkraftens kostnader, och den fick hård kritik för att innehålla förvanskade fakta och felaktiga uppgifter. Uppdraget att skriva rapporten utlystes av ingen mindre än Timbros då ansvariga på området – Lydia Wålsten, tidigare nämnd i kontakt med Josef Fransson. Wålsten var vid tillfället tillsammans med just Per Nilsson.

  I rapporten och tillhörande debattartikel kritiserade Nilsson och Wålsten den dåvarande alliansregeringen för deras satsningar på vindkraft. En avgörande siffra för rapportens slutsats baserades på uppgifter från Stockholmsinitiativ-kopplade Jonny Fagerström, samt från den kontroversiella nationalekonomiprofessorn Marian Radetzki, en annan klimatförnekare som förutom att påstå att det inte existerar en global uppvärmning på grund av fossila bränslen även påstått att oljan aldrig kommer ta slut. 

  Varken Moderaterna eller Sverigedemokraterna har någonsin utmärkt sig i klimatfrågorna, men politiker och politiska organisationers faktaresistens i världens viktigaste fråga är oroande. För samtidigt som partier låter klimatskeptiker påverka blir jorden allt varmare. Läs mer under Supermiljöbloggens klimat-etikett.


  Josef Fransson flyttades efter valet 2014 från miljö- och jordbruksutskottet till näringsutskottet eftersom Sverigedemokraternas partiledning, enligt Expressens artikel, var tveksamma till vad potentiella väljare skulle tycka om man allierade sig för starkt med klimatskeptiker. Fransson har dock fortfarande inflytande över klimatpolitiken, eftersom näringsutskottet är ansvariga för att behandla energifrågor.

   

  Anna Ljungström

  Beatrice Rindevall

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!