Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Miljö- och klimatförslag stryks från regeringens lista

  Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister, Miljödepartementet Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Med bara några månader kvar av mandatperioden hänger ett stort antal viktiga miljö- och klimatförslag löst. Miljöminister Strandhäll svarar undvikande om var de tidigare utannonserade åtgärderna tagit vägen.

  När vårens lista över propositioner presenterades hajade många till över att flera förslag som utannonserats av tidigare S/MP-regeringen saknas, rapporterar Altinget. Det gäller bland annat utredningen om utfasning av fossila bränslen och satsningarna på att klimatanpassa miljöbalken.

  Dessutom lyser förslag från artskyddsutredningen och Miljömålsberedningens stora havspaket med sin frånvaro. Även bättre förpackningsinsamling, pantsystem för småelektronik och producentansvar för textil ligger illa till.

  De försvunna förslagen speglar den socialdemokratiska regeringen, nu när Miljöpartiet inte längre är motor på miljö- och klimatområdet, enligt flera statsvetare som Dagens ETC talat med.

  Det är ett resultat av att MP inte längre kan hålla S i hamporna, liksom att S inte längre är bundet av tidigare överenskommelser med januaripartierna, säger statsvetaren Roger Hildingsson på Lunds universitet.

  MP riktar skarp kritik mot S.

  Jag är väldigt bekymrad. Socialdemokraterna begraver några av mandatperiodens allra viktigaste klimatåtgärder, säger språkröret Per Bolund till Aftonbladet.

  Både Altinget och Dagens ETC rapporterar att klimat- och miljöminister Annika Strandhäll, trots upprepade frågor, svarar undvikande om de uteblivna propositionerna. Dagens ETC får till sist en skriftlig kommentar:

  Att en fråga inte finns med på listan över propositioner betyder inte att vi inte arbetar vidare med den. Vi vill helst se att vi kan få ett brett stöd i riksdagen för viktiga klimat- och miljöfrågor för att också skapa stabila förutsättningar i arbetet med att ställa om Sverige till ett grönt, hållbart land.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.