Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Nej, Elisabet Höglund, den här kurvan pekar inte uppåt

  Elisabet Höglund är journalist och författare som nyligen var aktuell i Lets Dance och under lång tid varit kolumnist i Aftonbladet. På hennes blogg har hon dedikerat några inlägg åt klimatet, vilket hon tidigare också gjort på Aftonbladet. I inläggen säger hon att hon är ”lätt skeptisk till de värsta klimatlarmen”, vilket känns som en underdrift. Men okej, Höglund. Vi nappar.

  Höglund har, precis som många klimatskeptiker, valt ut några specifika saker som hon tycker bevisar att klimatlarmen är överdrivna, och säger att ”ingen vet egentligen vad [experter och politiker] menar” när de pratar om klimatförändringar. Oavsett om det bara är Höglund, eller om det verkligen inte är någon som förstår vad klimatförändringarna innebär, kommer SMB till er tjänst.

  Många av [klimatlarmen] har redan visat sig vara kraftigt överdrivna, för att inte säga felaktiga. Många är redan överspelade. Klimatdebatten har de senaste åren nästan tynat bort av brist på näring. Visserligen nämner politiker och experter ordet ”klimatförändringar” så ofta de kan som ett av många politiska slagord. Men ingen vet egentligen vad de menar, kanske inte de själva heller. Det har blivit ett mantra utan engagemang och innehåll.

  Det är svårt att veta vilka klimatlarm Höglund menar är överdrivna eller felaktiga, men hon tar ett exempel på att isen i ”Arktis visat sig mer motståndskraftig än man tidigare trott”. Kortfattat refererar hon till en forskningsrapport som visade att en kallare Arktisk sommar, på ungefär samma nivå som på 90-talet, innebar att isen faktiskt har återhämtat sig lite. Ny teknik har lett till nya upptäckter. Glädjande nyheter, men vi behöver nog inte hålla alltför hårt i hattarna än.

  Se Aktis is minska på National Geographic >>

  För det betyder inte att klimatlarmen är överdrivna, felaktiga eller överspelade. Här kan vi titta på Arktis is-massa under ett längre perspektiv. Känns det som att vi kan slänga all forskning om klimatförändringarna i soptunnan? Jag skulle säga att trendlinjen tyvärr fortfarande står sig.

  BPIOMASIceVolumeAprSepCurrent

  Höglund tar också upp att ”forskare hävdar att vi går mot en ny mini-istid”, något som forskare aldrig hävdat. Däremot har media spinnat det så. Bakgrundshistorien handlar om att vi kan se lägre solaktivitet, som inte överhuvudtaget har kopplats till nuvarande klimatet eller hur det kan påverkas. Trots att en paus i uppvärmningen låter trevligt är det inget vi ska satsa alla våra kort på.

  Det är däremot intressant att varenda gång det kommer en rapport som klimatskeptiker kan tolka till sin fördel sprider den sig på det här sättet. Att Höglund inte funderar på varför hon refererar till just de här artiklarna, snarare än till alla tusentals som visar på att klimatet blir varmare, är konstigt. Att debatten verkar ha tystnat för henne kanske beror på vilka sidor hon läser, snarare än att rapporterna slutat komma.

  Även Kebnekaise tar hon upp som ett exempel i ett senare blogginlägg. Hon säger att ”mycket talar för att” isen verkar återhämta sig lite. Sydtoppens medelhöjd var 2114 meter mellan 1947-2008. Mellan 2000 och 2009 var den 2105 meter, och 2014 låg den på 2097,5 meter. Kanske återhämtar den sig lite, det vet vi inte än då siffrorna inte släppts. Oavsett om den gör det, skulle ett år av återhämtning bevisa att klimatförändringarna inte finns? Tveksamt.

  Klimatproblematiken är inte något som kan förstås genom att titta på en plats i världen, ett enskilt år, eller genom att titta på en enskild studie. Skulle vi säga att vi inte behöver göra något för att förbättra skolan, för barnen i en kommun är väldigt nöjd med sin skolmat? Det vore ju absurt. Nästan som att vi skulle avskeda alla journalister för att en av dem inte riktigt klarar av statistik.

  Det är i alla fall den samlade bilden som är intressant, och det är bland annat därför IPCC kommer ut med en sammanfattning av klimatforskningen som gjorts. Och den samlade bilden är inte superbra. Vi slår värmerekord efter värmerekord, havsnivåhöjningen beräknas komma snabbare än tidigare förutspått och naturkatastrofer härjar runtom i världen.

  Läs mer här (speciellt om du är Elisabet Höglund):


  P.S. Kan någon förklara för Höglund att det inte är okej att sno bilder bara för att de är skärmdumpade? Eller skriva till dreamstime så tar nog de hand om det.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!