Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Norge öppnar nytt oljefält – igen

  Oljeplattform. Foto: Lundin Energy

  Den norska regeringen sa under tisdagen ja till ett utbygge av Breidablikk-feltet i Nordsjön. Under 20 år ska olja pumpas upp på det nya fältet, vilket totalt kommer innebära ytterligare 180 miljoner fat olja på det norska samvetet.

  Enligt U.S. Environmental Protection Agency bidrar förbränningen av ett genomsnittligt fat olja till 0,43 ton koldioxid. Det innebär att utbyggnaden av fältet under en tjugoårsperiod kommer medföra ett sammanlagt utsläpp på upp mot 77,4 miljoner ton koldioxid (då är utsläppen av oljeproduktionen inte inräknad). För att sätta den siffran i ett perspektiv, så är det nästan dubbelt så mycket som hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp på 41,7 miljoner ton (!).

  Då är det också viktigt att påpeka att det här fältet bara är en ytterst liten del av den norska oljesockeln. Om den norska olje- och gasutvinningen fortsätter som planerat kommer den äta upp 6,5 procent av den globala koldioxidbudgeten (den maximala mängden koldioxid som kan släppas ut för att nå klimatmålen som är uppsatta i Parisavtalet).

  Den här utbyggnaden krävde investeringar på 18 miljarder norska kronor. E24 skriver att den kan ses som en del av den våg av nya gas- och oljeprojekt som nu sveper över Norge, vars möjligheter att genomföras har ökat genom det stora stöd av skattemedel som den norska regeringen sköt in i fossilindustrin sommaren 2020. Stödet kom efter regeringens rädsla för stoppade investeringar i oljeindustrin, då oljepriset föll och pandemin skakade om världsekonomin.

  Den norska högerregeringen fortsätter alltså att ge fossilindustrin konstgjord andning. Oppositionspartiet Sosialistisk Venstreparti (SV) är däremot kritisk till den nya utbyggnaden och vill istället se ett totalt stopp för nya oljeprojekt i Norge. Man menar att det nya projektet går tvärs mot International Energy Agencys nya rapport som pekar på att det krävs totalstopp för nya olje- och gasfält för att klara 1,5 gradersmålet.

  Klimatförändringarna sker nu. Då kan vi inte öppna upp för ännu mer produktion av olja, säger Kari Elisabeth Kaski (SV) till E24.

  Miljöorganisationer i Norge för också en hård kamp mot statens oljesatsningar. SMB rapporterade senast om hur norska klimataktivister har anmält den norska staten till Europadomstolen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.